Moto sport

Banjalučanin najbolji stant vozač na svijetu

Banjalučanin najbolji stant vozač na svijetu
Banjalučanin najbolji stant vozač na svijetu

BANJALUKA - Nemanja Mihajlović, motociklista koji mnogim Banjalučanima zaustavlja dah na parkinzima širom grada, ovog ljeta se u Banjaluku vratio sa osvojenim prvim mjestom na Svjetskom moto-prvenstvu u disciplini stant u klasi do 500 kubika!

Prvenstvo je održano u okviru "Bulgarian stunt" takmičenja u Plovdivu, koje je okupilo moticikliste - akrobate iz cijelog svijeta.

U konkurenciji od 18 vozača Mihajlović je bio najbolji, pored rivala iz Amerike, Rusije, Japana, Saudijske Arabije, Španije i drugih zemalja. Zbog dosadašnjih rezultata, kako kaže, nadao se uspjehu, ali je i veoma ozbiljno i temeljno pristupio i pripremi za takmičenje, što je na kraju donijelo veliki uspjeh.

Startovao posljednji

"U mojoj klasi nas 18 je prošlo kvalifikacije. Očekivao sam da ću biti na postolju, ali ništa preciznije nisam htio da prognoziram. Imao sam naporne treninge dva mjeseca prije takmičenja, trenirao sam dva puta dnevno - ujutro kondicioni, naveče tehnika - i isplatilo se. Počeo sam da treniram u aprilu, ali sam imao problema sa mašinom motora, tako da sam tek od sredine maja imao ispravan motor. Trenirao sam sa Igorom Božićem, profesorom sa DIF-a. Svaki dan, ujutro bez motora dva sata kardio, balans i ravnoteža, a naveče dva sata na motoru. Treninzi i ishrana su mi određeni na osnovu testa koji sam radio u Austriji. Osjećao sam da sam spremniji i vladao sam motorom bolje nego ikad", kaže Mihajlović za Press RS.

U Bugarskoj je upoznao vozače koje je dotad gledao samo na TV-u, a iskoristio je i da jedan dan trenira sa njima, što mu se isplatilo brže nego što je mogao da zamisli. Samo takmičenje u Plovdivu proteklo je u odličnoj atmosferi.

"U jednom momentu sam se osjećao kao u filmu. Bilo je više od 50 vozača sa različitih kontinenata pa sam odlučio da iskoristim priliku i "pokupim" nekoliko savjeta od američkog šampiona Bila Diksona, jednog od prvih stant vozača. Za nekoliko sati naučio sam novi trik, koji me je doveo do ubjedljivog vođstva u polufinalu. Veče poslije polufinala odradili smo defile po gradu, ali u stant stilu - svi na jednom točku. Zadnji dan vožena su finalna takmičenja, a ja sam startovao posljednji. Odvezao sam još jednu solidnu vožnju. Nakon nekoliko sati sudije su sabrale bodove iz polufinalnih i finalnih vožnji i ja sam proglašen za pobjednika u klasi do 500 kubika", kaže Mihajlović.

Učio sa YouTubea

Mihajlović, koji je počeo akrobacijama na biciklu, pa se "prekvalifikovao" na motocikle, na početku je najviše učio preko snimaka na YouTubeu, a trenirao je uglavnom na parkingu kod banjalučkog kampusa.

Osvajao je prva mjesta i na takmičenjima za najbolji trik, kao i priznanja za najbolji video.

Kako ističe, trenirao je vrijedno za nastup na ovom takmičenju. Banjalučani su često imali priliku da ga vide na parkinzima gdje uvijek pobere aplauze od svih koji imaju priliku da se zateknu dok trenira.

"I za ovo takmičenje sam najčešće trenirao u studentskom kampusu, a imao sam sreću da je prvi put na nekom takmičenju asfalt bio identičan onome kao i na parkingu kampusa. Ni previše grub, ni previše klizav. Na takvu podlogu sam navikao ovdje i to je bila prednost. Takođe, za startni broj na prvenstvu izabrao sam broj za pomoć ugroženima od poplava 1458, kako bi ostalim učesnicima i posjetiocima približio tešku situaciju u našoj zemlji. Moram i da zahvalim Ministarstvu porodice omladine i sporta koje me podržalo, a najveću podršku imao sam od porodice, prijatelja i djevojke koja je bila uz mene sve vrijeme", zaključio je banjalučki stant majstor.

Jača klasa

Osim što nastupima i akrobacijama oduševljava sugrađane, Mihajlović je i ranije imao priliku da testira vještine u ozbiljnoj konkurenciji na internacionalnim takmičenjima.

Prema dosadašnjim rezultatima, prvo mjesto u svijetu u njegovoj disciplini i klasi je realan rezultat. To nije iznenadilo one koji su imali priliku da ga gledaju.

Što se tiče daljih planova i takmičenja, Mihajlović ističe da mu je prioritetni cilj prelazak u jaču klasu.

"Vratio sam se sa titulom najboljeg u klasi. Sada mi je cilj prelazak u klasu iznad 500 kubika i, naravno, što prije do novih dobrih rezultata", kaže Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije