Moto sport

Baton u "klubu 250"

Baton u "klubu 250"
Baton u "klubu 250"

Britanac Dženson Baton (34) u nedjelju će na Velikoj nagradi Bahreina postati tek peti vozač u istoriji Formule 1 koji je nastupio na 250 gran pri trka.

U ekskluzivnom društvu nalaze se još Brazilac Rubens Barikelo (322), sedmorostruki svjetski šampion Nijemac Mihael Šumaher (307), te Italijani Rikardo Patreze (256) i Jarno Truli (252).

"Već 14 godina sam u ovom sportu. Mnogo je to vremena. Doživio sam mnogo lijepih stvari, ali bilo je i onih ružnih. Znam da nisam potpun vozač, najbrži nikad neću biti, ali raduje me što sve ove godine stalno učim nešto novo", kazao je Baton, koji je 2009. bio svjetski šampion u bolidu Bron GP.

Britanac je u svjetskom prvenstvu Formule 1 debitovao 2000. godine nastupom na VN Australije u bolidu BMW Vilijamsa, a prvu pobjedu je ostvario 2006. na mađarskom Hungaroringu za volanom Laki Strajk Honde. Vozio je još za Beneton i Reno, a trenutno je član Meklarena. U karijeri je ostvario 15 pobjeda, a 50 puta se penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Nakon Australije i Malezije, šampionat Formule 1 dolazi na Bliski istok, a trka u Bahreinu biće prva ove sezone vožena po noći, u kasnom popodnevnom terminu po našem vremenu. Na stazi "Šakir" trke F1 održavaju se od 2004. godine, s tim da 2011. VN Bahreina nije održana zbog političkih nemira u toj zemlji. Najuspješniji vozač na ovoj stazi je Fernando Alonso, koji je slavio tri puta, dok su Felipe Masa i Sebastijan Fetel pobijedili dva puta, a po jednom Dženson Baton i Mihael Šumaher. Najuspješnija ekipa je Ferari, koji na "Šakiru" ima četiri trijumfa.

Staza se nalazi u pustinji i duga je 5,4 kilometra. Proširena je 2010. godine, ali zbog nemogućnosti preticanja na novom izdanju već sljedeći put vraćena je na originalnih 15 krivina. "Šakir" je na glasu kao jedna od najbezbjednijih staza u F1 zbog širokih zona izlijetanja u svakoj krivini. Velikih sudara i incidenata do sada nismo vidjeli u prvih devet izdanja.

Novost je što će prvi put trka biti održana pod reflektorima. Noćne kvalifikacije na rasporedu su u subotu od 18 sati po našem vremenu, a trka je dan kasnije u isto vrijeme.

 

Poredak vozača

1. Niko Rozberg (Mercedes)     43

2. Luis Hamilton (Mercedes)     25

3. Fernando Alonso (Ferari)      24

 

Poredak konstruktora

1. Mercedes          68

2. Meklaren 43

3. Ferari       30

Male šanse da Fetel pređe u Ferari

Jedan od čelnih ljudi Ferarija Stefano Domenikali realno je govorio o šansama njegove ekipe ove sezone, te mogućem dolasku Sebastijana Fetela.

"Ukoliko Mercedes ostane na ovom nivou, teško će ga biti uhvatiti. Znamo gdje se sve moramo poboljšati i padanje u depresiju neće nam pomoći", rekao je Domenikali i dodao kako su male šanse da Fetel pređe u Ferari:

"Sebastijan je fantastičan vozač, četvorostruki šampion. To je činjenica. U Ferariju smo zadovoljni onim što imamo, a siguran sam da je i Fetel zadovoljan svojom situacijom jer izgleda da opet može biti konkurentan".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije