Moto sport

Bez "grbavih"noseva, Ferstapen ruši granice

Bez "grbavih"noseva, Ferstapen ruši granice
Bez "grbavih"noseva, Ferstapen ruši granice

Prva trka 66. izdanja Formule 1, koja će 15. marta biti vožena za Veliku nagradu Australije u Melburnu, pokazaće šta je sve novo u odnosu na 2014, koja je donijela neke od najradikalnijih promjena.

Ove godine Svjetska automobilistička federacija (FIA) nije timovima zadavala velike glavobolje, poput prošle sezone, kada je uvela V6 turbo motore i drastično postrožila pravila po pitanju aerodinamike. Urađene su neke, uglavnom kozmetičke promjene, mada je i dalje insistirano na povećanju bezbjednosti.

OPERACIJA NOSA: Dramatične promjene pravila o aerodinamici u 2014. mnoge su ekipe uhvatile nespremne, a najproblematičniji je bio prednji kraj. Rezultat toga su razne varijacije noseva sa "grbom" ili sa "dvije kljove", koje se nikako nisu dopadale ljubiteljima F1. Ove sezone ih više nema, opet su se vratili oni tradicionalnog oblika, sa spuštenim prednjim krilom, a reakcije navijača su više nego odlične.

DVOSTRUKI POENI: Jedno od pravila zbog kojih je FIA bila pod žestokim kritikama je ona o dvostrukim poenima na posljednjoj trci u sezoni. Izum Berija Eklstona na radost ljubitelja ovog sporta je stvar prošlosti.

JEDNA KACIGA: Za razliku do prethodnih sezona, vozači će tokom ove moći da koriste samo jednu kacigu tj. moći će da mijenjaju kacige koliko žele, ali sve moraju biti identične kada je u pitanju njihov izgled. Mnogo vozača je za svaku trku imalo poseban izgled kacige, u čemu je prednjačio Sebastijan Fetel. Četvorostruki šampion kaže da se neće povinovati ovom pravilu:

"Ako je kazna mala i novac ide u humanitarn svrhe, mijenjaću kacige."

POVRATAK HONDE: Mnogo vremena je prošlo od kada je Meklaren Honda ovojila četiri titule zaredom (1988-1991), a povratkom japanskog giganta ta saradnja je obnovljena. Novi početak je težak za partnere, što je bilo i vidljivo na prvim testiranjima, jer se bolid MP4-30 prečesto kvario. Da stvari budu gore, došao je i taj udes Fernanda Alonsa. Honda je godinu dana u zaostatku za Mercedesom po pitanju razvoja i iskustva sa V6 motorima za Formulu 1.

NOVO ROĐENJE MANORA: Sve donedavno nije bilo poznato koliko će bolida biti na startu nove sezone. Manor F1 tim preuzeo je propalu Marusiju, ali je bilo neizvjsno hoće li na vrijeme obezbijediti sredstva i bolid. Novac su nekako prikupili, a što se bolida tiče, do ljeta će koristiti prošlogodišnji bolid Marusije, a uporedo će razvijati novi, koji bi na stazu trebalo da izađe u junu. Keterema više nema, jer je bankrotirao.

VIRTUELNI SEJFTI KAR: Nakon sudara u kojem je teško povrijeđen Žil Bjanki, uvedeno je novo pravilo kada su na stazi teški uslovi, a ono glasi: Kada su na snazi dvostruke žute zastave, vozači moraju da poštuju ograničenja brzine koja će zavisti od sektora staze i sejfti kar tada neće izlaziti na stazu. Osim toga, bočne strane kokpita su pojačene i sada su mnogo jače i više kako bi bolje zaštitile vozača u slučaju bočnog udara kao kada je Bjanki udario u dizalicu pored staze.

VIVA MEKSIKO: Formula 1 se vraća na autodrom "Ermanos Rodrigez" u Meksiko Sitiju pa će brojni ljubitelji brzine i adrenalina nakon 22 godine imati priliku uživo da vide najbrže vozače današnjice, među kojima je i njihov zemljak Serhio Perez (Fors Indija). Posljednja trka u Meksiku vožena je 1992, kada je slavio Najdžel Mensel, a Perez je tada imao samo dvije godine.

MLADOST ILI LUDOST: Maks Ferstapen, sin nekadašnjeg F1 vozača Josa, ima 17 godina i 164 dana i biće najmlađi vozač koji će se takmičiti u ovom sportu. Neki kažu da je premlad za sve ovo, a drugi vjeruju u njegov talenat. Novine su i vozački transferi, a svako su najzvučniji bili prelazak Sebastijana fetela u Ferari i Fernanda Alonsa u Meklaren.

MANJE TESTOVA: Broj testiranja tokom sezone smanjen je na dva i moguća su samo nakon trka u Španiji i Austriji.

Aktuelni šampioni su Luis Hamilton i Mercedes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije