Moto sport

Bez promjene kaciga u F1

Bez promjene kaciga u F1
Bez promjene kaciga u F1

Vozačima Formule 1 biće zabranjeno da mijenjaju dizajn svojih kaciga tokom sezone po novim pravilima koja će biti uvedena ove godine.

Do takvog zaokreta u razmišljanju došlo je pošto čelnici šampionata smatraju da bi ljubiteljima Formule 1 mogle da smetaju toliko česte promjene kaciga. Jedan od najekstremnijih primjera po tom pitanju sigurno je četvorostruki svjetski šampion Sebastijan Fetel, koji je od početka karijere promijenio oko 60 kaciga. Nijemac je tokom godina mijenjao kacige poslije svake pobjede, ali je imao nove i za posebne prilike, kao što su noćne trke, one u Njemačkoj ili ulicama Monte Karla. Fetelov pristup izboru kaciga je, inače, kontradiktoran onome kakav su imali brojni legendarni vozači, između ostalih Ajrton Sena, koji su ostali upamćeni po jednom dizajnu.

Svi i danas znaju da je Senina kaciga bila žuto-zelena, a takvu je imao od početka karijere do pogibije, 1. maja 1994. na Velikoj nagradi San Marina. Zabrana promjene dizajna kacige će biti donesena i u cilju marketinga, slično kao što je prošle godine uvedeno pravilo po kojem će vozači imati jedan broj tokom cijele svoje karijere.

Izuzetak je, naravno, šampion, koji ima pravo da svoj broj zamjeni jedinicom, ali je Luis Hamilton odlučio da to ne uradi ove sezone. Prema pojedinim izvorima, Svjetska automobilska federacija, Berni Eklston i timovi su se dogovorili da ograniče vozače na jedan dizajn kacige tokom sezone. Ta odluka je dobila zeleno svjetlo na sastanku Komisije Formule 1 u Ženevi ove sezone i trebalo bi da bude odobrena od strane Svjetskog savjeta za auto-moto sport pred početak nove sezone. Kao glavni razlog uvođenja tog pravila navodi se da će navijači tako lakše moći da prepoznaju vozače i kada se nalaze pored staze, ali i kada gledaju trku preko malih ekrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije