Moto sport

Bjankijeva sjena iznad "Hungaroringa"

Bjankijeva sjena iznad "Hungaroringa"
Bjankijeva sjena iznad "Hungaroringa"

Posljednja trka Formule 1 uoči ljetne pauze, Velika nagrada Mađarske, na rasporedu je u nedjelju.

Čeka nas novi obračun vozača Mercedesa, Luisa Hamiltona i Nike Rozberga, ali i sjećanje na tragično preminulog Žila Bjankija, koje će biti u prvom planu.

Trka u Mađarskoj dio je kalendara Formule 1 od 1986. godine. Iako se elitno automobilističko takmičenje u posljednjoj deceniji okrenulo velikim tržištima, "Hungaroring" iz godine u godinu opstaje. Nijedne sezone nije otkazan, a ugovor ima do 2022. godine. Vrućina, lijepe djevojke, teško preticanje... Tako je opisao F1 spektakl u Budimpešti Mark Veber prije nekoliko godina. U prošlosti ovdje smo vidjeli nekoliko zanimljivih trka. U sjećanju ostaju prve pobjede u karijeri Džensona Batona 2006, te Heikija Kovalainena 2008. godine, kao i sjajan nastup Dejmona Hila u bolidu Erouza 1997. koji je završio kvarom u posljednjem krugu. Pamti se i čudesna vožnja i pobjeda Mihaela Šumahera sa tri ulaska u boks 1998. godine, a prošle sezone gledali smo fantastičnu trku i pobjedu Danijela Rikijarda u Red Bulu, koji je u posljednjim krugovima prestigao Hamiltona i Fernanda Alonsa na stazi.

Kao i na mnogim drugim stazama, Šumaher je na čelu najuspješnijih vozača sa četiri pobjede, ali nije sam. Toliko puta slavio je i Hamilton, koji će ove godine ponovo pokušati da skine njemačkog velikana s vrha i postane "kralj Mađarske". Riječ je o jednoj od omiljenih staza 30-godišnjeg Britanca, uz Montreal i Singapur, na kojoj ga je veoma teško pobijediti, posebno sada kada ima šampionski bolid.

"Hungaroring" je staza puna izazova, prava vozačka. Duga je 4,381 kilometar, sastoji se od 14 krivina, a u prošlosti je najveća nada za preticanje bila startno-ciljna ravnina. Nova tehnologija pohranjivanja energije, te problematične pireli gume mogle bi vozačima ove sezone omogućiti napade i na nekim drugim mjestima.

Što se favorita tiče, oni su kao i uvijek ove sezone Hamilton i Rozberg, dok će Sebastijan Fetel u Ferariju vrebati iz drugog plana. Svi ti dueli biće u sjeni smrti Žila Bjankija, koji je preminuo prošlog vikenda u Nici nakon devet mjeseci u komi, te postao prvi vozač nakon Ajrtona Sene 1994. godine koji je smrtno stradao od posljedica nesreća na F1 trci. Minuta ćutnje najavljena je za nedjelju, a biće još mnogo drugih oblika iskazivanja poštovanja prema mladom francuskom vozaču.

Subotnje kvalifikacije standarno počinju u 14 časova, kao i nedjeljna trka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije