Moto sport

Bolid u kojem je Sena odvezao posljednju trku ide na aukciju

Bolid u kojem je Sena odvezao posljednju trku ide na aukciju
Foto: Ilustracija | Bolid u kojem je Sena odvezao posljednju trku ide na aukciju

Bolid u kojem je legendarni Aerton Sena odvozio svoju posljednju trku, na kojoj je i trijumfovao, ide na aukciju u maju.

Za mnoge ljubitelje "najbržeg cirkusa na svijetu“ i moto sporta uopšte, je legendarni Aerton Sena naveći vozač u istoriji Formule 1. Prema tome, svi predmeti koji se povezuju sa njim se prodaju za enormne svote novca. Prije nekoliko godina je prodat prvi bolid kojeg je Sena vozio u Formuli 1, a sada posljednji bolid, sa kojim je trijumfovao na trci za Veliku nagradu Monaka, 1993. godine, ide na aukciju. 

Riječ je o bolidu u kome je Sena učestvovao u sedam trka u sezoni 1993. godine i u kome je posljednji put trijumfovao u trci za Veliku nagradu Monaka. Bolid Formule 1, koji na šasiji nosi broj šest, pomogao je Seni da ostvari šestu pobjedu na trci za VN Monaka. Na ovoj šasiji su bili bazirani i drugi bolidi voženi tokom 1993. godine, koju je Sena završio na drugom mjestu, iza Alena Prosta. 

Vozilo je pogonjeno Fordovim HB Cosworth V8 motorom, a ofarbano je u prepoznatljive boje tima McLaren iz zlatne ere ovog proizvođača, kome je u tom periodu glavni sponzor bio Marlboro. 

Aukcijska kuća Bonhams tvrdi da je bolid veoma dobro očuvan i da je u voznom stanju, mada ne treba očekivati da će ga budući vlasnik zaista i isprobati na stazi – vjerovatnije je da će služiti samo kao skupocjeni eksponat, koji će biti zaključan dugo vremena. 

Bolid sa oznakom MP4/8A naći će se na aukciji koju kuća Bonhams organizuje 11. maja u Monaku. 

Nije iznijeta procjena o njegovoj vrijednosti ali, poređenja radi, krajem 2017. trkački automobil Ferrari F2001, koji je u kome je Mihael Šumaher osvojio četvrtu od ukupno sedam titula svjetskog šampiona Formule 1, prodat je za 7,5 miliona dolara. Prema tome, ne bi predstavljalo iznenađenje da neko izdvoji još veću sumu za ovaj bolid.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije