Moto sport

Bolji motor, ili odlazimo iz F1

Bolji motor, ili odlazimo iz F1
Bolji motor, ili odlazimo iz F1

Svjetsko prvenstvo Formule 1 nastavlja se ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Kine, a u centru pažnje je četvorostruki šampion Red Bul koji od kompanije "Reno" želi bolji motor ili će napustiti takmičenje.

Treninzi za trku u Šangaju kao da su opet podsjetili poznati tim, koji je od 2000. do 2013. dominirao šampionatom, koliko danas zaostaju za Mercedesom (sekundu po krugu) i opet su ponovili da će odustati.

Red Bul je u prve dvije trke u šampionatu osvojio 11 bodova, a izjavama o kvalitetu motora čelnici kompanije pojačali su pritisak na Reno.

"Ostaćemo u Formuli 1 samo ako budemo imali konkurentan tim, a za tako nešto potreban nam je konkurentan motor. Ako nemamo takav motor, možemo da imamo najbolje bolide i najbolje vozače, ali nećemo imati šansu da se borimo za pobjedu", rekao je vlasnik Red Bula Ditrih Matešic.

Tokom trke u Maleziji Reno je saopštio da razmatra sve mogućnosti: od kupovine tima pa do povlačenja iz Formule 1. Matešic je rekao da ostanak Renoa u Formuli 1 nema smisla ako ne može da bude konkurentan.

"Kao proizvođač tvoj zadatak je da dostaviš konkurentan motor. Ako to možeš da uradiš - odlično, ali ako iz nekog razloga to nisi u stanju, trebalo bi da se povučeš. Tada bi i posljedice po nas bile vidljive. Mi nismo proizvođači i ne bi nam se isplatila investicija da sami pravimo motore. Zbog toga se oslanjamo na Reno da smanji zaostatak za Ferarijem, a prije svega za Mercedesom", dodao je Matešic.

I dok u Red Bulu nikako da se pomire da im Mercedes radi isto ono što su oni četiri godine ostalim timovima, njemački tim je opet pokazao da imaju najveće adute u rukama, najbolji bolid i odličnog vozača Luisa Hamilton. Britanac je dominirao na oba prva treninga i bio brži od svih za više od pola sekunde. Najbliži su mu bili njegov timski kolega Niko Rozberg i Sebastijan Fetel u Ferariju, ali bilo je više nego očigledno da Hamilton ne izvlači maksimum iz bolida i čuva ga za kvalifikacije i trku u nedjelju. Start trke je u nedjelju u osam časova, a kvalifikacije su dan ranije u devet.

Sve osim bar jednog bolida "srebrnih strijela" na podijumu bi bilo veliko iznenađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije