Moto sport

Borković osvojio titulu evropskog šampiona

Borković osvojio titulu evropskog šampiona
Borković osvojio titulu evropskog šampiona

PALERMO - Najbolji srpski automobilista Dušan Borković ostvario je najveći uspjeh u karijeri pošto je danas na stazi Pergusa u Italiji zauzeo četvrto mesto u drugoj trci, što je bilo dovoljno za osvajanje titula šampiona Evrope (ETCC).

Srpski vozač je na svakom od prethodnih pet vikenda pobijedio bar jednom, ali je usljed pucanja gume, na prvoj današnjoj trci, izletio sa staze i udario u zastitnu ogradu. Druga trka dana bila je zakazana samo dva sata nakon prve, ali je Borkovićev tim uspio da sredi automobil za trku.

Iako je ostako bez bodova, u drugoj trci mu je bilo dovoljno samo da završi trku, odnosno da pređe 9 od ukupno 11 krugova, što je Borković i uradio, te sa 110 bodova u generalnom plasmanu stigao do najvećeg uspjeha u karijeri.

On je poslije osvajanja Evropskog šampionata u kružnim trkama rekao da ni u jednom trenutku nije želio da odustane, uprkos činjenici da je u prvoj trci potpuno slupao automobil.

"Ovo je bio pravi test za mene i tim. Mislio sam u kvalifikacijama da sam završio posao i da treba samo da izvezem obe trke bez forsiranja. U drugom krugu mi je pukla guma i jako sam udario u zid i gume. Auto se bukvalno raspao. Povredio sam se ali ni u jednom momentu nisam hteo da odustanem. Bila je borba da dovezem auto do pita, jer da nisam ne bi imali ni najmanje šanse da po pravilima popravimo auto između trka", rekao je Borković nakon trke.

On je dodao da je njegov tim odradio sjajan posao, kao i da je svima dokazao da mu je mjesto u samom vrhu automobilizma.

"Momci su odradili sjajan posao i oni su za mene heroji danas. Želim da se zahvalim svima koji su me podržali. Ovim sam sebi i drugima dokazao da mi je mesto na svetskom nivou i nadam se da ćemo uspetimo da oforimomo budžet jer nam ponude pristižu svakodnevno i za WTCC i TCR", zaključio je Borković.

On je četvrtim mjestom na današnjoj trci završio šampionat sa 110 bodova, dok je Čeh Petr Fulin zauzeo drugu poziciju sa samo tri boda manje.

Grad Pančevo ogranizovaće doček za Borkovića u utorak 13. oktobra, ispred platona Skupštine grada, sa početkom od 18 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije