Moto sport

Camaro i R8 na Nirbugringu: Može li Amerikanac parirati Nijemcu? (VIDEO)

Camaro i R8 na Nirbugringu: Može li Amerikanac parirati Nijemcu? (VIDEO)
Camaro i R8 na Nirbugringu: Može li Amerikanac parirati Nijemcu? (VIDEO)

Novi uspjeh za američku autoindustriju. Novi Camaro ulazi u ligu najboljih i vremenom na Nurburgringu staje uz bok Ferrariju i ostatku ekipe.

Iako su američki sportski automobili i danas predmet sprdnje kod obožavatelja plemenitih evropskih marki, posljednjih sezona Ameri pokazuju da mogu biti vrlo konkurentni. Samo ako žele, a Camaro ZL1 zorno pokazuje kako se to radi.

Nova generacija najuvjerljivijeg američkog sportaka na Nurburgringu je odvela krug za 7:29.60 što je skoro 12 sekundi bolje od prethodnika. Još impresivnije zvuči podatak kako je "priprosti" Camaro bio gotovo 3 sekunde brži od top varijante Audija R8.

I ne samo to, ovaj model slavnog agresivca zelenim paklom vlada kao i Ferrari 458 Speziale, a za vrat puše i BMW-u M4 GTS. Da, govorimo o serijskoj verziji, koja je uz mjernu opremu dobila tek Sparco sportska sjedišta.

Pritom valja imati na umu da Camaro ZL1 košta tek oko 62.000 američkih dolara, znatno manje nego direktni rivali sa staze. Američkog rekordera pokreće motor iz Corvette Z06, tzv. "Small Block" 6.2 V8 koji uz kompresorsku pomoć razvija oko 477 kW/649 KS i 868 Nm okretnog momenta.

Uparen je sa šesto-stepenim ručnim mjenjačem, a opcijski se nudi 10-stepena automatika sa ručnom izmjenom.

ZL1 je stotinjak kilograma lakši od standardnog modela, 96 km/h uhvati za 3,5 sekundi, a četvrtinu milje odradi za odličnih 11,4 sekundi. 
 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije