Moto sport

Četiri godine od teške povrede Mihaela Šumahera: Drama još traje

Četiri godine od teške povrede Mihaela Šumahera: Drama još traje
Foto: N.N. | Četiri godine od teške povrede Mihaela Šumahera: Drama još traje

Danas se navršavaju četiri godine od nesreće jednog od najboljih vozača svijeta, najtrofejnijeg šampiona Formule 1, Mihaela Šumahera. Njemački as, gospodar brzina, tog 29. decembra 2013. je sa sinom Mikom, tada četrnaestogodišnjakom, krotio skijaške staze u Dent de Burginu, u poznatom zimskom centru Mirabel u francuskim Alpima.

Samo nekoliko minuta pošto su Mihael i Mik krenuli niz padinu, legendarni vozač je izgubio kontrolu nad skijama i pao. Tom prilikom udario je glavom u kamen ispod zamrznutog snijega. Nije pomogla ni vrhunska kaciga koju je nosio. Uslijedila je veoma brzo ljekarska intervencija, Šumaher je prebačen helikopterom u poznatu bolnicu u Grenoblu, gdje su konstatovane teške povrede glave.

I dok je svijet munjevito obilazila vijest o nesreći sedmostrukog prvaka svijeta Formule 1, najpoznatiji neurohirurzi Francuske su hitno izvršili dvije intervencije.

Poslije kritičnih 24 sata u kojima je snažni organizam Šumahera dobio prvu bitku sa povredama, ljekari su zaključili da, ipak, moraju da ga uvedu u takozvanu indukovanu (vještački izazvanu) komu da bi mu dali što više šansi za oporavak.

Hiljade navijača Šumahera danima se nalazilo oko bolnice u Grenoblu čekajući bilo kakve vijesti, koje su, na zahtev porodice, stizale do javnosti na kašičicu.

U moru medijskih spekulacija, tek 16. juna 2014. je saopšteno da je, "u dogovoru sa ljekarima porodica odlučila da Šumahera prebaci u Univerzitetsku bolnicu u Lozani u Švajcarskoj". Teško povređeni as je 9. septembra 2014. prebačen iz bolnice u svoju vilu na obali Ženevskog jezera, u kome mu je jedna prostorija pripremljena za liječenje i oporavak.

Od tada pa sve do danas u javnosti su se pojavljivale razne, uglavnom neprovjerene informacije o stanju nesrećnog Mihaela. Bilo je priča da je paralisan, ali svjestan u invalidskim kolicima, pa zatim da prepoznaje lica ukućana, da ne može da govori, da ima problema sa pamćenjem...

Enigma oko zdravstvenog stanja Mihaela Šumahera nije manja ni danas, četiri godine poslije nesreće...

Sedam titula

Mihael Šumaher je rođen 3. januara 1969. u Hurt Harmenlijenu u Njemačkoj. Bio je šampion svijeta Formule 1 sedam puta (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004). Odvojio je 91 gran-pri, 155 puta bio na podijumu, osvojio 68 pol-pozicija, a 77 puta je izvezao najbrži krug trke.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije