Moto sport

Da li je imenovanje Džorde u FIA potopilo šanse za žene u F1?

Da li je imenovanje Džorde u FIA potopilo šanse za žene u F1?
Foto: Ilustracija | Da li je imenovanje Džorde u FIA potopilo šanse za žene u F1?

Najbolje žene vozači u automoto sportu obeshrabrene su imenovanjem Karmen Džorde u FIA Žensku automoto komisiju.

One su ovaj potez nazvale "korakom unazad" zbog izjava Džorde da bi žene trebalo da imaju sopstveno takmičenje poput Formule 1, jer po njenom mišljenju nisu sposobne da budu ravnopravne sa muškarcima.

Imenovanje Džorde, koja tokom tri sezone u GP3 seriji nijednom nije uspjela da se plasira među 20 najboljih, dolazi neposredno nakon spekulacije da jedna londonska kompanija planira da pokrene ženski šampionat 2019. koji bi imao šest trka. 

Pipa Man iz Indikar serije, šampionka Britanske GT4 iz 2015. Džejmi Čedvik, te Tatjana Kalderon iz GP3, sve su izrazile zabrinutost u vezi sa imenovanjem Džorde. 

Man je istakla Kristinu Nilsen koja je osvojila IMSA GTD titulu, Katarina Lege je takođe slavila u istom takmičenju, Kalderon je stigla do podijuma u Svjetskoj seriji Formule V8 3.5, a ove godine je postala prva žena vozač koja je dostigla 230 milja na sat u Indijanapolisu. 

"Izuzetno smo razočarani što je trkač bez značajnih rezultata u bilo kojoj kategoriji u kojoj se takmičila, a koja ne vjeruje da žene mogu da se takmiče sa muškarcima, imenovana u komisiju FIA. Za mene lično ovo predstavlja korak unazad FIA. To će ujediniti ostale žene vozače jer se većina ne slaže s njenim stavom, jer žele jednake mogućnosti. Možemo da se takmičimo na najvišem nivou, nema potrebe za ženskim prvenstvom", rekla je Man.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije