Moto sport

Eklston: Imali su uvid u nova pravila

Eklston: Imali su uvid u nova pravila
Eklston: Imali su uvid u nova pravila

Situacija u Formuli 1 nikako da se smiri, a i kako bi kad svako malo neko dolijeva ulje na vatru. Ovog puta to je učinio, ni manje ni više, nego šef F1 Berni Eklston rekavši da je Mercedes imao uvid u pravila kada su uvođeni novi V6 turbo motori.

Drastične promjene u "najbržem cirkusu na svijetu" koje su stupile na snagu 2014, a koje su uvedene kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine, značile su da će ekipe u svojim motorima morati da smanje radnu zapreminu pogonskih jedinica pa se sa V8 prešlo na V6 motore.

Osim toga, novim setom pravila smanjene su mogućnosti inženjera na području aerodinamičkih rješenja bolida, čime je uticaj pogonskih jedinica na perfomanse povećan. Činjenica je, dok su se Red bul i Ferari 2013. borili za krunu, da je Mercedes žrtvovao sezonu i radio na novom motoru, ali i pored toga mnogima je sumnjivo koliko su se dobro snašli u turbo eri. "Srebrne strijele" su 2014. bile klasa za sebe, a to su nastavile da rade i na startu ove sezone. U ovom trenutku bolid njemačkog tima je za više od sekundu brži po krugu od Ferarija, a deprimirajuće za sve ostale rivale zvuči konstatacija da je Mercedes u Melburnu, kada je samo kružio stazom, bio za pola sekunde brži od svih.

Nakon žalbi Red bula da nije u redu da neko bude toliko bolji od ostalih (praveći se da se ne sjećaju da su to isto oni radili od 2010. do 2013, kada su uzeli četiri dvostruke titule), podržao ih je i sam Eklston. On je kazao, ma koliko to apsurdno zvučalo, da Svjetska automobilsitička federcija (FIA) ima mogućnost da zadrži Mercedesov napredak dok ih ostatak F1 karavana ne stigne. Sada je otišao korak dalje rekavši da nadmoć njemačkog tima ne leži samo u genijalnosti njhovih inženjera. On kaže da je Mercedes prednost stekao i prije prve trke prošle sezone, odnosno u vrijeme pisanja novih pravila o motorima.

"Znali su malo više o predloženoj pogonskoj jedinici, jer su njihovi ljudi bili u bliskom kontaktu s FIA kada je definisan koncept ovog motora. Zato su imali tako dobar start prošle sezone te su tu prednost zadržali i ove godine", rekao je Eklstone, čime će dati novu "municiju" Red bulu u zahtjevima da se nešto promijeni. Eklston je dodao da je Reno, koji je tražio ovu revoluciju sa tubro motorima, potpuno podbacio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije