Moto sport

Ferari cilja podijum u Kini

Ferari cilja podijum u Kini
Ferari cilja podijum u Kini

Četvrta stanica karavana Svjetskog šampionata Formule 1 je Velika nagrada Kine, koja se vozi u nedjelju od devet časova po srednjoevropskom vremenu.

Ako je suditi po prvim treninzima, trkanje na stazi "Šangaj" moglo bi da donese još više uzbuđenja nego što je to bilo prije 15 dana u Bahreinu, kada je sve prštalo od borbi za pozicije.

Prvi trening na stazi dugoj 5,461 km protekao je u podešavanjima bolida i najbrži krug koji je izvezao Fernando Alonso (1.39.783) vrlo brzo je nadmašen u drugom slobodnom treningu. Luis Hamilton je na prvom treningu imao problema s vješanjem bolida, a kada je taj problem riješio u drugom, došao je i najbrži krug sa skoro sekundu i po boljim vremenom (1.38.315) od Alonsa. Ipak, na opšte iznenađenje, Ferari nije rekao posljednu riječ, pa je Alonso na drugom treningu bio sporiji za samo 141 stotinku od Hamilton. Italijanski tim ima uspješnu tradiciju na stazi u Kini, ali ostaje misterija odakle je Ferari izvukao ovako dobar tempo kada se zna da su na prošloj trci i bolidi Fors Indije za njih bili prebrzi. Ferarijevi inženjeri su za Kinu pripremili neka poboljšanja na bolidu i izgleda da su pogodili.

Hamilton na drugom treningu bio najbrži, ali samo 141 stotinku od Alonsa

"Donijeli smo manja poboljšanja koja smo isprobali u Bahreinu na testu. Dobre su vijesti što sve radi kako smo predvidjeli. Ako zanemarimo performanse ostalih timova, onda mogu reći da sam zadovoljan učinkom", rekao je Alonso, koji je dva puta bio na pobjedničkom postolju kada je u pitanju VN Kine.

Treće najbolje vrijeme imao je drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg, koji je za kolegom Hamiltonom kasnio 411 stotinki, a iza njega je bio dvojac iz Red Bula, Danije Rikiardo (+496) i aktuelni šampion Sebastijan Fetel (+700).

Naravno, sva ova vremena treba uzeti s velikom rezervom, jer svi kriju svoj maksimum, a ko šta može znaće se već u subotu od osam časova kada su na programu kvalifikacije.

Prve trke u novoj sezoni su pokazale da Mercedes ima daleko najbolji bolid i da su oni najveći favoriti za pobjedu u Kini, ali i u cjelokupnom šampionatu. U prve tri trke nove sezone sva tri puta vozači Mercedesa su osvajali najviša mjesta (Hamilton dva puta, a Rozberg jednom) i jedino bi najavljena kiša mogla da im pomrsi konce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije