Moto sport

Filip Bjanki: Strepim kad telefon zazvoni

Filip Bjanki: Strepim kad telefon zazvoni
Filip Bjanki: Strepim kad telefon zazvoni

Filip Bjanki, otac vozača Formule 1 Žila Bjankija, vjeruje da se sin neće predati, uprkos tome što je u kritičnom stanju poslije povrede glave. Istakao je da porodica proživljava noćnu moru i tek sada razumije kako je bližnjima Mihaela Šumahera.

Vozač Marusije (25) pretrpio je prije dvije nedjelje na Velikoj nagradi Japana povrede opasne po život kada je udario u vozilo koje je trebalo da uklone sa staze "Suzuka", bolid Adrijana Sutila.

"Situacija je očajna. Svaki put kada zazvoni telefon, znamo da bi to mogao da bude poziv iz bolnice da nam jave da je sin umro. Ipak, znam da se on neće predati, siguran sam u to, vjerujem u to", istakao je Bjanki za "Gazetu delo sport".

Rekao je da "priča sa sinom i da je siguran da ga on čuje".

"Doktori su nam rekli da je sve ovo već svojevrsno čudo, niko do sada nije preživio ovako ozbiljan incident, ali Žil se neće predati. Njegov trener Andrea je rekao da ako postoji ijedna osoba koja može učiniti da se čudo dogodi njegovom voljom, onda je to Žil", izjavio je Bjanki, koji je sa suprugom Katrin skoro stalno uz postelju sina u bolnici u Jokaičiju.

Ljekari su Žilovo stanje opisali kao kritično, ali stabilno, u komi je, ali više informacija nema. Bjankijva povreda je podsjetila na strašnu nesreću koju je u decembru 2013. na skijanju doživio sedmostruki svjetski prvak Mihael Šumaher, koji je imao slične povrede.

"Bio sam veoma tužan kada sam saznao da je Šumaher povrijeđen. Stalno sam se pitao, kao i svi drugi, zašto nam ne govore nešto više o njegovom stanju. Ali, sada sam u istom položaju kao njegova porodica i razumijem to. Svi me pitaju kako je Žil, a ja ne mogu da im odgovorim jer odgovora nema. Stanje je veoma ozbiljno, ali stabilno", istakao je Filip Bjanki i dodao da porodica proživljava noćnu moru.

"Teško je. U jednoj sedmici porodica je uništena. Proživljavamo noćnu moru na mjestu daleko od kuće. Ali, kada Žil bude malo bolje, premjestićemo ga, možda u Tokio, i tada će biti lakše. Ali, ko zna kada će se to desiti. Ako se desi. Nemamo uvjerenja da će se to desiti, možemo samo čekati."

Podrška sa svih strana

Filip Bjanki je naglasio da je dirnut saosjećanjem i podrškom vozača F1, koji su se uoči starta VN Rusije zagrlili i napravili "krug solidarnosti" za Žila.

"Nikada nisam vidio ovakav izraz solidarnosti. Sve nas je to duboko dirnulo i svima zahvaljujemo. Dobili smo brojne poruke podrške, od Fernanda Alonsa, Felipea Mase... Luis Hamilton je napisao prekrasan mejl u kojem kaže da ako postoji nešto što može da učini, da će uraditi", rekao je Bjanki.

Osim brojnih poruka podrške vozača F1 sa željom da Žil preživi, porodicu mladog Francuza su kontaktirali mnogi ljudi širom svijeta, među kojima su motociklistički asovi Valentino Rosi i Mark Markez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije