Moto sport

Formula 1 dobija zatvorene kokpite

Formula 1 dobija zatvorene kokpite
Formula 1 dobija zatvorene kokpite

Nakon nekoliko nezgoda, od kojih je jedna imala tragične posljedice, tijelo Formule 1 koje je zaduženo za bezbjednost vozača naložilo je izmjene koje se tiču zaštite glave pilota.

Bezbjednosne promjene dolaze u Formulu 1. Bez obzira koliko se trudili inžinjeri pri brzinama od preko 300 na sat jednostavno je nemoguće zaštititi glave pilota u otvorenom kokpitu. Zbog toga je FIA naložila da od 2017. bolidi Formule 1 moraju imati zatvorene kokpite.

"Istraživanja koja su objavili FIA stručnjaci rađena su vrlo temeljno i došlo se do jasnog zaključka. Želja je vozača da se donesu nove bezbjednosne mjere kako više ne bi bukvalno stavljali glavu u torbu," rekao je predsjednik unije F1 vozača. Aleksandar Vurc.

Prva ozbiljnija povreda zbog otvorenog kokpita dogodila se prije više sezona kada je sa bolida Rubensa Barikela otpala opruga na koju je naletio Felipe Masa i zadobio snažan udarac u glavu. On je od siline udarca izgubio je svijest i sa papučicom na gasu i kočnici istovremeno uletio pravo u zaštitnu ogradu.

Drastičniji primjeri su uslijedili kada je tokom prošlogodišnje sezone vozač Marusije, Žil Bjanki, podletio pod traktor koji je podizao oštećeni bolid i tada pri ogromnoj brzini glavom udario u metalni dio vozila. On je nakon nekoliko mjeseci provedenih u komi preminuo. Nadajmo se da će pomenuta odluka ovakve nezgode spriječiti.

(NN, autoportal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije