Moto sport

Hamilton ispred svih

Hamilton ispred svih
Hamilton ispred svih

Vozač Mercedesa Luis Hamilton proglašen je sportskom ličnošću 2014. godine u izboru koji je organizovao BBC, a nagradu mu je uručio legendarni fudbaler Liverpula Keni Dalgliš.

Britanac, koji je u ovogodišnjem šampionatu Formule 1 osvojio drugu titulu svjetskog šampiona, osvojio je 34 odsto glasova u izboru, odnosno od 620.932 dobio je 209.920 glasova. U borbi za prestižnu nagradu pobijedio je golfera Rorija Mekilroja, kojem je pripalo 20 odsto glasova (123.745), i atletičarku Džo Pejvi, kojoj je otišlo 16 odsto glasova (99.913).

"Sjedio sam u publici i baš sam rekao da će Rori pobijediti. Zaista sam mislio da će nagrada pripasti nekom drugom", rekao je Hamilton, koji je ove godine postao četvrti Britanac koji je osvojio titulu šampiona Formule 1 barem dva puta.

Hamiltonu je to prva nagrada koja se popularno zove SPOTY, a prethodno je bio drugi u izboru, iza Džoa Kalzagija 2007. godine, i ser Krisa Hoja godinu dana kasnije.

"Hvala svima koji su glasali za mene, nisam očekivao toliku podršku. Ostao sam bez riječi! Ponosan sam i počastvovan što sam među takvim sportistima. Ništa ovo ne bih uspio bez svog nevjerovatnog tima, porodice, oca koji je nekad radio i četiri posla kako bi pomogao meni i mom bratu. Oni su bili moja inspiracija. Hvala fanovima jer uvijek zajedno pobjeđujemo i gubimo. Osjećam vašu ljubav. Nadam se da ću vas i dalje činiti ponosnim", istakao je Hamilton.

Umjesto u pratnji djevojke Nikol Šerzinger, vozač Mercedesa je na svečanost u Glazgovu došao sa svojim buldogom Roskom, kojeg je okitio zlatnim lancem sa dijamantima. Pored Hamiltona, zvijezda svečanosti u Glazgovu bio je Kris Hoj, najuspješniji britanski olimpijac svih vremena, koji je dobio nagradu za životno djelo. Hoj je šestostruki olimpijski šampion na velodromu, a iz biciklizma se povukao prije godinu i po dana. Za najbolji tim u Velikoj Britaniji proglašena je ženska ragbi reprezentacija, koja je postala svjetski šampion. U kategoriji prekookeanska sportska ličnost godine pobijedio je fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo. Svečanosti je prisustvovao i princ Hari, koji je uručivao nagrade.

Barton: Užasan uzor

Fudbaler Kvins Park Rendžersa Džoi Barton izrazio je oštro negodovanje zato što je Luis Hamilton dobio priznanje za sportsku ličnost godine.

"Ne mogu da vjerujem da su dali SPOTY Hamiltonu. Pod jedan, Formula 1 je najdosadniji sport na svijetu. Pod dva, poveo je psa sa sobom. Pod tri, on je poreski izgnanik. Mekliroj je osvojio više golf mastersa i Rejder kup. Froč je svjetski šampon u boksu. Štaviše, svi drugi nominovani više zaslužuju nagradu od Hamiltona. On je užasan uzor svakom Britancu. Ovo je ozbiljan presedan i loš dan u našoj istoriji", rekao je Barton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije