Moto sport

Hamilton novi šampion F1

Hamilton novi šampion F1
Hamilton novi šampion F1

Vozač Mercedesa Luis Hamilton postao je dvostruki svjetski šampion trijumfom na posljednjoj trci sezone Formule 1, Velikoj nagradi Abu Dabija.

Britanac je u nedjelju na stazi "Jas Marina" došao do 11. trijumfa u ovogodišnjem šampionatu, a 33. u karijeri, u vremenu od 1:39:02.619 sata i tako stavio tačku na sjajnu sezonu. Hamilton je pred veliko finale imao 17 bodova prednosti u odnosu na timskog kolegu Niku Rozberga, a poslije sjajnog starta se postarao da mu titula ne dođe u pitanje.

"Osjećaj je kao prvi put", rekao je poslije trke šampion svijeta.

Nijemac je, s druge strane, imao velike probleme sa bolidom, nije se predavao, ali je na kraju ostao bez bodova, pošto je kroz cilj prošao kao 14.

Drugo mjesto na zatvaranju sezone osvojio je vozač Vilijamsa Felipe Masa, dok je podijum kompletirao njegov timski kolega Valteri Botas.

Hamilton je tako titulu osvojio sa 67 bodova prednosti u odnosu na Rozberga, a njih dvojica su zajedno još ranije Mercedesu donijeli titulu najboljeg konstruktora i tako prekinuli dominaciju Red Bula i Sebastijana Fetela.

Hamilton je prvu titulu osvojio 2008. godine kao vozač Meklarena, a ove sezone je postao prvi britanski vozač koji je osvojio više od dvije titule poslije Džekija Stjuarta. Stjuart je najtrofejniji Britanac sa tri titule, a po dvije imaju još i Džim Klark, Grejem Hil i Majk Hautorn. Takođe, Hamilton je Mercedesu donio prvu titulu još od Huana Manuela Fanđa 1955.

Trku za Veliku nagradu Abu Dabija obilježila je potpuna dominacija Hamiltona, koji je vozio bez greške i ništa nije prepustio slučaju. Rozberg se u prvoj trećini trke držao na oko dvije sekunde iza njega, da bi ga problemi onemogućili da čeka možda grešku timskog kolege. Njegove probleme iskoristili su Masa i Botas, koji su Vilijamsu donijeli timski najbolji rezultat ove sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije