Moto sport

Hamilton postaje kralj Mađarske

Hamilton postaje kralj Mađarske
Hamilton postaje kralj Mađarske

Nakon uzbuđenja u Hokenhajmu, ljubitelje Formule 1 u nedjelju očekuje nova poslastica - Velika nagrada Mađarske, deseta trka ovogodišnjeg šampionata.

Iako se elitno automobilističko takmičenje u posljednjoj deceniji okrenulo velikim tržištima, Hungaroring iz godine u godinu opstaje i nijedne sezone nije otkazan. Kao i na mnogim drugim stazama, Mihael Šumaher je na čelu najuspješnijih sa četiri pobjede, ali tamo nije sam. Toliko puta slavio je i Luis Hamilton, koji će ove godine imati priliku da skine njemačkog velikana s vrha i postane "kralj" Mađarske. Riječ je o jednoj od omiljenih staza 29-godišnjeg Britanca, uz Montreal i Singapur, na kojoj će ga biti veoma teško pobijediti, posebno sada kad ima šampionski bolid kojim upravlja. Hamilton je uoči VN Mađarske rekao kako bi volio da ostane u Mercedesu i poslije sljedeće sezone, iako još nisu počeli formalni pregovori o novom ugovoru. Njegov trenutni ugovor ističe za 18 mjeseci, a šef tima Toto Volf je ranije nagovijestio da je Mercedes zainteresovan za produžetak saradnje.

Hungaroring je staza puna izazova, prava vozačka. Duga je 4.381 km, sastoji se od 14 krivina, a u prošlosti je najveća nada za prestizanja bila startno-ciljna ravnina. Nova tehnologija pohranjivanja energije, te problematične "Pirelijeve" gume mogle bi vozačima ove sezone da omoguće napade i na nekim drugim mjestima.

U generalnom poretku vozača vodi Niko Rozberg (Mercedes) sa 190 bodova, drugi je Hamilton sa 176, treći Danijel Rikiardo (Red Bul) sa 106, a četvrti Fernando Alonso (Ferari) sa 97 bodova. U konkurenciji konstruktora prvi je Mercedes sa 372 boda, a slijede Red Bul sa 188, Vilijams sa 121 i Ferari sa 116. Kvalifikacije za VN Mađarske voze se u subotu od 14 časova, a trka je dan kasnije u istom terminu.

Iz svijeta Formule 1 stiže i vijest da će se 2016. godine u Bakuu voziti VN Evrope.

"S velikim zadovoljstvom mogu da objavim da smo potpisali ugovor i doveli Formulu 1 u Bakuu 2016. godine", rekao je Azad Rahumov, ministar omladine i sporta Azerbejdžana.

Vlasnik F1 Berni Eklston rekao je u maju Reutersu da je postignut ugovor s Azerbejdžanom o održavanju trke na obali Kaspijskog mora iduće godine. Taj dogovor, međutim, značio bi prekoračenje maksimuma broja od 20 trka u godišnjem kalendaru, s obzirom na to da je najavljen povratak VN Meksika za 2015.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije