Moto sport

Honda Civic Type R ponovo vlada Hungaroringom

Honda Civic Type R ponovo vlada Hungaroringom
Foto: Honda | Honda Civic Type R ponovo vlada Hungaroringom

Honda Civic Type R nastavlja da obara rekorde na čuvenim trkačkim stazama širom Evrope.

Novi rekord staze za serijske modele sa pogonom na prednjim točkovima zabilježen je sa Džensonom Batonom za volanom, a postignut je sa standardnom produkcijskom verzijom automobila opremljenom regularnim gumama za vožnju po javnim putevima.

Ovaj britanski vozač obišao je krug dužine 4,38 km za 2 minuta i 10,19 sekundi, čime je nadmašio dosadašnje najbolje vrijeme za produkcijske automobile sa pogonom na prednje točkove, koje je 2016. godine postavio (opet) Civic Type R prethodne, četvrte generacije. 

Inače, za Batona Hunragroring ima poseban značaj s obzirom da je na mađarskoj stazi 2006. zabilježio prvu pobedu u šampionatu Formule 1 vozeći Hondin bolid.

Baton je peti vozač modela Honda Civic Type R koji je postavio rekord na legendarnim stazama širom Evrope, s obzirom da je do sada u 2018. godini ovaj automobil zabilježio najbolja vremena u svojoj klasi vozila na Eštorilu (2:01.84), Silverstonu (2:31.32), Spa-Frankošampu (2:53.72 min) i Manji Kuru (2:01.51 min). Prethodno je 2017. godine "pokoren" i čuveni Nirburgring sa vremenom od 7 minura,43 sekundi i 8 desetinki. 

Prilikom postizanja svakog od rekorda za volanom automobila je bio drugi vozač: Tijago Monteiro u Portugalu, Met Nil u Velikoj Britaniji, Bernard Bagete u Belgiji i Esteban Gereri u Francuskoj.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije