Moto sport

I Sebastijan Fetel osuo lavinu kritika na nove bolide: "Zvuk je sra..e"

I Sebastijan Fetel osuo lavinu kritika na nove bolide:  "Zvuk je sra..e"
I Sebastijan Fetel osuo lavinu kritika na nove bolide: "Zvuk je sra..e"

Aktuelni šampion Formule 1 Sebastijan Fetel rekao je da je zgrožen zvukom novih V6 1,6-litarskih motora, koji su uvedeni od ove sezone.

Poslije otvaranja ovogodišnjeg šampionata ljubitelji Formule 1 su se žalili na zvuk novih turbo motora, koji je znatno tiši od V8 motora koje su oni zamijenili.

Pošto je proveo veći dio Velike nagrade Australije van bolida poslije odustajanja već poslije nekoliko krugova, vozač Red Bula je istakao da vjeruje da je Formula 1 izgubila magiju ove sezone upravo zbog zvuka motora.

"Zvuk je sr...nje. Bio sam na startno-ciljnom pravcu tokom trke i bilo je tiše nego u nekom kafiću. Za navijače to nije dobro. Mislim da Formula 1 mora da bude spektakularna, a zvuk je jedna od najbitnijih stvari", rekao je Fetel i dodao:

"Sjećam se kad sam sa šest godina išao da gledam slobodne treninge i najviše sam se sjećao zvuka. Sjećam se koliko su bolidi bili glasni, kako se osjetilo podrhtavanje tla i prava je šteta što to više nemamo".

Slično mišljenje iznio je i prvi čovjek Formule 1 Berni Eklston, koji se dugo protivio novim pravilima, a Žan Tod, predsjednik Svjetske automobilističke federacije (FIA), rekao je da nema ništa protiv glasnijih motora i, ako je potrebno, manje efikasnih. Pozvao je na strpljivost jer vjeruje da će trke biti zanimljivije kako Formula 1 bude dolazila na različite staze na kojima postoje veće šanse, kao što je to bio "Albert Park" u Melburnu.

"Treba da budete strpljivi prije bilo kakve reakcije. I prije novog pravila o ograničenju goriva staza u Melburnu nije bila dobra za preticanja. Uvjeren sam da ćemo ih uskoro vidjeti mnogo. Stoga, pričekajmo prije donošenja odluke", rekao je Francuz i dodao:

"Ne želim ekonomičnu vožnju u Formuli 1. Ali dopuštenu količinu goriva od 100 kilograma su predložile ekipe. Meni ne predstavlja problem ako žele da to bude 100 kg. Takođe, zvuk je sada očigledno drugačiji. Ako je to problem onda, ako se timovi slože, možemo pogledati što se može učiniti kako bi motore učinili glasnijima", dodao je on.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda trkom za Veliku nagradu Malezije na stazi "Sepang".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije