Moto sport

Jedni F1 timovi kukaju, drugi likuju

Jedni F1 timovi kukaju, drugi likuju
Jedni F1 timovi kukaju, drugi likuju

Nova sezone Formule 1 samo što nije počela, a timovi u različitim raspoloženjima dočekuju start prve trke. I dok u Red bulu i Lotusu imaju mnoštvo problema, Vilijams je, zahvaljujući odlično obavljenom poslu u pripremnom periodu, uspio da pronađe novog sponzora.

Red bul je odradio katastrofalno pripremni period i ako želi da spasi F1 sezonu mora da radi ubrzano na popravkama novog RB10 bolida. U Bahreinu novi dijelovi nisu funkcionisali kako treba, a iz tima priznaju da je problem bio u elektronskom dijelu, koji nije na pravi način pratio ostatak automobila.

"Imamo jako puno posla, posebno oni zaduženi za softver, koje čekaju 18-satne radne smjene. Ali, ko može da pobjeđuje zajedno, može i teško da radi zajedno", rekao Helmut Marko, šef Red bula.

Rivali i dalje ne vjeruju da je Red bul izvan kruga kandidata za titulu. Luis Hamilton i Dženson Baton tvrde da RB10 nije ništa sporiji od njihovih bolida, a svi su sigurni da će se "crveni bikovi" oporaviti, prije ili kasnije.

"Vratiće se Red bul, samo je pitanje kada. Što se nas tiče, što kasnije, to bolje", kaže Toto Volf, direktor Mercedesa.

I Roman Grožan nezadovoljan je ovogodišnjim E22 bolidom Lotusa, s kojim je imao dosta problema tokom testiranja u Bahreinu. Kao i ostale ekipe s "Renoovim" motorom, Lotus se našao u problemima uoči nove sezone i pitanje je može li uopšte ući u krug osvajača bodova u prvim trkama.

"Daleko smo od dobrih performansi. Moramo da shvatimo kočioni sistem, jedinicu pokretne snage, kako da punimo baterije i druga područja. Ne izgleda dobro, ali pokušaćemo zajedno s 'Renoom' popraviti stvari do Melburna", rekao je Grožan.

I dok Red bul i Lotus muku muče s brojnim problemima, Vilijams je juče s ponosom predstavio izgled bolida za ovogodišnji šampionat F1, kao i partnerstvo s Martinijem, čije boje će tim nositi. Zahvaljujući tom partnerstvu, Martinijeve štrafte se vraćaju u F1 prvi put od 1975. godine, kada su mogle da se vide na bolidima Brebama.

"Drago nam je što možemo da poželimo dobrodošlicu Martiniju u porodicu Vilijams i zvanično pokrenemo Vilijams Martini rejsing. Vilijams i Martini dijele bogatu istoriju u svijetu auto-moto sporta i vrijednost oba brenda i naša zajednička strast za trkanjem dolazi kao nešto prirodno. Biće sjajno vidjeti zaštitne štrafte Martinija koje se vraćaju u Formulu 1 zahvaljujući Vilijamsu", rekao je Frenk Vilijams, prvi čovjek britanskog F1 tima.

Ovogodišnji šampionat F1 startuje trkom za Veliku nagradu Australije na stazi "Albert park" 16. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije