Moto sport

Kako odabrati pravu kacigu

Kako odabrati pravu kacigu
Foto: N.N. | Kako odabrati pravu kacigu

Želim da kupim kacigu ali ne znam kako da odaberem model i veličinu? Ovo pitanje često postavljaju mnogi kada kupuju svoju prvu kacigu.

Kako da izaberem onu pravu i da se u njoj osjećam udobno i bezbijedno?

Postoji više modela kaciga, a odabiraju se prema motoru (skuteru) koji imate, njegovoj kubikaži kao i prema sredini, odnosno u zavisnosti od puteva gdje smatrate da ćete ga najviše voziti.

Prvo ćete izmjeriti obim glave i tako napravite prvi korak. Pomoću tabele koju ovde prilažemo probaćete kacigu na osnovu obima vaše glave.

Ne uzdajte se previše u ovaj prvi korak. Moraćete da napravite još nekoliko testova.

Ako kacigu teško navlačite na glavu ili njena unutrašnjost vrši veliki pritisak na čelo i oko ušiju skidajte je odmah.

Ako je pak udobna i komotna i vi se obradujete da je to prava, snažno ćete okrenuti glavu lijevo-desno i ako se kaciga ne kreće zajedno sa vašom glavom, već "za svoj račun" ta kaciga nije bezbjedna, može da bude i opasna. Skidajte je odmah.

Prava kaciga za vas je ona koja se prvi put teže navlači, stoji čvrsto pripijena i vrši ravnomjerni pritisak na cijelu glavu a ne stvara vam neprijatan osjećaj i kad je dugo držite na glavi. Kao i obuća kaciga se vremenom malo "razgazi" pa će prava kaciga vremenom da se oblikuje prema vašoj glavi.

Kupujte kvalitetne kacige, jarkih boja i prema motociklu koji vozite i stilu vožnje. Jeftine kacige koliko god bile lijepe naizgled nisu sasvim bezbijedne.

Za skutere i motocikle manje kubikaže preporuka je Jet ili Demi jet kacige, to su kacige koje nemaju zaštitu za bradu, a kod nas ih zovu i "otvorene kacige"

Za motore od 125 ccm i veće kubikaže najbolje su integralne (zatvorene) kacige. To su kacige sa najvećim stepenom zaštite. One imaju fiksnu zaštitu za bradu i vizir. Njena aerodinamičnost je dizajnirana za vozača čije tijelo je prilikom vožnje nagnuto naprijed.

Za putne, čopere i putne enduro motocikle ili motocikle namijenjene za malo duža i opuštenija putovanja, predlažemo modularnu (flip up) ili kacigu "na otvaranje".

Na takvim putovanjima i pri takvom stilu vožnje udobnost kacige najviše dolazi do izražaja. Njena unutrašnjost je uvijek mekano obložena, obično imaju dodatni unutrašnji vizir za sunce (naočare). Štitnik za bradu se otvara i podiže iznad čela pa tada podsjeća na jet kacigu.

Razlog što su mnogi motociklisti nesvesno nezadovljni svojim kacigama (iako su odličnog kvaliteta) obično se krije u loše odabranoj veličini.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije