Moto sport

Kiša donosi dramu u Monaku

Kiša donosi dramu u Monaku
Kiša donosi dramu u Monaku

Iako trka za Veliku nagradu Monaka, koja se tradicionalno vozi u Monte Karlu, važi za tešku, i prije njenog početka u nedjelju, mnogi su na prve dvije stepenice pobjedničkog podijuma već stavili vozače Mercedesa, a najveći protivnik bi im mogla biti kiša.

Luis Hamilton, vodeći vozač u šampionatu, je već na prvom treningu pokazao da će, ako se ne desi nešto nepredviđeno, peti put u 2014. popiti pobjednički šampanjac. Ipak, prije drugog slobodnog treninga u kneževini je padala kiša, staza je bila poprilično klizava. Iako ove sezone imaju daleko najbolji bolid, vozači Mercedesa (Hamilton i Niko Rozberg) nisu se baš dobro snašli, a u prvi plan je izbio Fernando Alonso u Ferariju.

Odvezao je najbolje vrijeme i nagovijestio da ako u subotu, kada su kvalifikacije, i dan kasnije, kada je trka, bude kiše, možda bude kraj dominacije "srebrnih strijela".

"Staza je dobra, a ograde blizu, tako da će vas svaka greška skupo koštati. Ovdje je sve moguće", kzao je Denis Kvjat, vozač Toro Rosa, kojem će ovo biti debitantski nastup u Monaku.

Ferariju, za razliku od Mercedesa, ne ide ove sezone. Iako imaju šampione za volanima (Alonso i Kimi Raikonen), sadašnji bolid daleko je iza konkurencije. Ipak, Alonso se nada da će zbog konfiguracije staze u Monte Karlu, ta razlika biti manje izražena nego dosad.

"Bolid je težak za voziti. Dolazimo na posebnu stazu jedinstvenog izgleda, tako da ćemo vidjeti koji će tim ovdje najbolje prilagoditi bolid. Ovdje ne morate imati nikakve nadogradnje, a svejedno možete dobiti pola sekunde ili sedam desetinki ako imate povjerenja u bolid, a sa dobrim setupom i dobrom pripremom može biti još bolje", optimista je Španac, koji je treći u poretku vozača iza Hamiltona i Rozberga.

Trku u Monaku po lošem pamti Roman Grožan. Vozač Lotusa je odustao 2012. i 2013. zbog incidenata na stazi.

"Ovdje sam bio na pol poziciji u GP2, pobijedio takođe, ali sa druge strane, ako pogledate sudare ovdje, isto tako imam dobru evidenciju, a poneke krivine znam predobro. Da budemo iskreni, prošle godine sam potpuno podbacio. Pokušaću ne učiniti to opet", kazao je on.

Start kvalifikacija kao i trke je u 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije