Moto sport

Kiša nije zaustavila Hamiltona

 Kiša nije zaustavila Hamiltona
Kiša nije zaustavila Hamiltona

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Britanije, devetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Hamilton je u nedjelju na legendarnom "Silverstonu" došao do pete pobjede ove sezone, a 38. u karijeri. Drugo mjesto, sa više od deset sekundi zaostatka, zauzeo je Niko Rozberg u drugom Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobjedničkog postolja našao vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Britanac je, inače, po treći put u karijeri slavio na svom terenu, a prvi je vozač od Dejvida Kultarda koji je uspio da ostvari uzastopne pobjede na "Silverstonu", i to pred 140.000 ljudi u promjenljivim uslovima.

Trka za Veliku nagradu Britanije donijela je veliko uzbuđenje tokom 52 kruga, a sve je začinila kiša, koja je počela da pada u posljednjih 15 krugova. Do tada se činilo da će Hamilton ostvariti rutinsku pobjedu, a da će mu se na podijumu pridružiti dvojac Vilijamsa - Felipe Masa i Valteri Botas.

Upravo Masa i Botas su najbolje startovali i držali su čelne pozicije do prvih odlazaka u boks, da bi ih Hamilton, koji ih je slijedio do tada, nadmudrio ranijim odlaskom. Britanac je od tada održavao svoju prednost, da bi ona počela da se smanjuje sa znacima kiše na stazi. Rozberg je tada vozio kao preporođen, pretekao je dvojac Vilijamsa, a potom bio za petama Hamiltonu, koji je među prvima otišao po pneumatike za promjenljivo vrijeme.

Iako su vozači Vilijamsa timu još ranije tražili nove pneumatike, dobijali su poruke da ne ulaze u boks, što ih je koštalo. Krug poslije Hamiltona u boks su otišli Rozberg, Masa i Botas, a dok je Nijemac izašao odmah iza branioca titule, Fetel je pretekao vozače Vilijamsa, pošto je ranije odradio stajanje i došao do podijuma.

Masa i Botas su morali da se zadovolje četvrtim, odnosno petim mjestom, a slijedili su ih Danil Kvjat u Red Bulu, vozač Fors Indije Niko Hilkenberg i Kimi Raikonen u drugom Ferariju. Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Fors Indije Serhio Peres i Fernando Alonso u Meklarenu, a dvostruki svjetski šampion je tako došao do prvih bodova od povratka u britanski tim.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja trkom za Veliku nagradu Mađarske na stazi "Hungaroring" 26. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije