Moto sport

Markez deset od deset

Markez deset od deset
Markez deset od deset

Aktuelni šampion kraljevske klase Mark Markez trijumfovao je i na desetoj trci sezone Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Indijanapolisa.

Mladi vozač Repsol Honde je tako ostao neporažen od početka ovogodišnjeg šampionata, a desetom pobjedom zaredom postao je prvi vozač koji je to učinio od Mika Duana 1997. godine. Drugo mjesto, sa dvije sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok je treći bio devetostruki svjetski šampion Valentino Rosi. "Doktor" je, takođe, ispisao nove stranice istorije kao Markez, pošto je postao prvi vozač u istoriji šampionata koji je u kraljevskoj klasi osvojio više od 4.000 bodova.

Markez je na legendarnoj stazi "Indijanapolis Motor Spidvej" nastavio apsolutnu dominaciju, a samo u prvih nekoliko krugova vladala je neizvjesnost u vezi s pobjednikom. Španac je u jednoj krivini uspio da prestigne i Rosija i Lorenca i od tada se nije osvrtao, dok se dvojac Jamahe neko vrijeme borio, ali je "doktor" poslije nekoliko krugova izgubio priključak s timskim kolegom.

Sada se već postavlja pitanje: Može li Markez da dobije svih 18 trka u Moto GP šampionatu i učini nemoguće?

"Svaki vikend kažem sebi, dobro, ovo je možda vikend kada ćeš biti drugi ili treći. Ali, osjećam se tako jako i dajem sve od sebe", kaže mladi Španac, koji se zatim osvrnuo i na trku u Indijanapolisu:

"Borba je bila tako uzbudljiva, kao što sam već navikao. Malo lošije sam startovao, ali sam uspio da pobijedim. Uvijek je poseban osjećaj voziti u Indijanapolisu i već se radujem trci u Brnu".

Poslije deset trka, Markez ima maksimalnih 250 bodova, a prati ga timski kolega Dani Pedrosa sa 161, dok je Rosi treći sa 157. Četvrtu poziciju zauzima Lorenco sa 117.

U Moto 2 konkurencji slavio je Mika Kalio iz Mark VDS tima, na Kaleksu, dok je u Moto 3 trci Efren Vaskes (Sakso Print-RTG - Honda) bio najbrži. Ovogodišnji Moto GP šampionat nastavlja se već sljedećeg vikenda trkom za Veliku nagradu Češke u Brnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije