Moto sport

Markez kao Duan do 12. pobjede u sezoni

Markez kao Duan do 12. pobjede u sezoni
Markez kao Duan do 12. pobjede u sezoni

Vozač Repsol Honde Mark Markez trijumfovao je na pretposljednjoj trci ovogodišnjeg Moto GP šampionata, Velikoj nagradi Maleziji.

Markez je na stazi "Sepang" došao do 12. pobjede ove sezone i tako izjednačio rekord legendarnog Majka Duana iz 1997. godine.

"Sada je mnogo lakše, iako sam pokušavao da ne mislim o tome, nekako me je uvijek kočilo. Sada sam izjednačio taj rekord i pritisak je mnogo manji. Probaću samo da pružim dobar šou pred svojim prijateljima i porodicom koji će biti na tribinama u Valensiji", rekao je Markez.

Drugo mjesto, sa dvije i po sekunde zaostatka, zauzeo je Valentino Rosi iz Jamahe, dok je treći kroz cilj prošao njegov timski kolega Horhe Lorenco. Zahvaljujući takvom raspletu, Honda je osvojila 21. titulu najboljeg konstruktora, pošto ima 50 bodova više od Jamahe.

Velika nagrada Malezije donijela je sjajnu borbu Markeza, Rosija i Lorenca. U njoj su glavne uloge imali mlađi od dvojice Španaca i Doktor, a riješena je pet krugova prije kraja, kada devetostruki šampion nije uspio da odgovori na preticanje Markeza.

Na početku trke u borbu na čelu bio je umiješan i drugi vozač Repsol Honde Dani Pedrosa, ali je on izgubio kontrolu nad motociklom i izletio sa staze. Na taj način, Pedrosa je ostao bez šanse da na kraju sezone bude među najboljom trojicom u generalnom plasmanu. Sada je izvjesno da će drugo i treće mjesto zauzeti vozači Jamahe, Rosi trenutno ima 62 boda manje od Markeza, dok je Lorenco 12 bodova dalje. Pedrosa na četvrtoj poziciji trku prije kraja šampionata ima 107 bodova manje od timskog kolege.

Iza najbolje trojice, plasirali su se Štefan Bradl na LCR Hondi, ispred dvojca Jamahe Teh 3 Bredlija Smita i Pola Espargara, jednog od junaka trke, koji je u padu tokom trećeg treninga u subotu doživio prelom kosti stopala, a takođe je zaradio i povredu ruke. No, to ga nije spriječilo da odveze sjajnu trku.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se 9. novembra Velikom nagradom Valensije na stazi "Rikardo Tormo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije