Moto sport

Markez kao munja

Markez kao munja
Markez kao munja

Mark Markez, vozač Repsol Honde, trijumfovao je na Velikoj nagradi Amerike, drugoj trci sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata.

Branilac titule je u Ostinu došao do prve pobjede u ovogodišnjem šampionatu, a 46. u karijeri, i to u vremenu od 43:47,150 minuta. Drugo mjesto, sa dvije i po sekunde zaostatka, zauzeo je Andrea Doviciozo iz Dukatija, dok je treći kroz cilj prošao vozač Jamahe i pobjednik prve trke sezone Valentino Rosi.

Velika nagrada Amerika donijela je uzbuđenja na samom početku, a kada je mladi Španac preuzeo vođstvo od Dovicioza, koji je bio na čelu od starta, više se nije osvrtao. Markez je tako nastavio apsolutnu dominaciju na tlu Sjedinjenih Američkih Država, pošto je trijumfovao na posljednjih šest trka u svim klasama koje su tamo vožene. Vozač Repsol Honde je ujedno ostao jedini koji je slavio u Ostinu, pošto od ulaska te staze u kalendar Moto GP šampionata niko osim njega nije bio na najvišem stepeniku pobjedničkog postolja.

"Šta da kažem, presrećan sam. Ovo mi je omiljena staza i nadam se da ću nastaviti u istom ritmu u narednim trkama. Bilo je teško, tokom kvalifikacija je kiša pljuštala kao iz kabla, a uoči starta trke staza je bila suva uz oblačno vrijeme, koje je prijetilo padavinama. Ipak, bio sam maksimalno koncentrisan i na kraju zasluženo stigao do pobjede", izjavio je Markez.

Iza Markeza, Doviciozo i Rosi su vodili veliku borbu, koja je riješena šest krugova prije kraja. Iako je Doktor pokušao da uzvrati, na kraju je prednost koju je vozač Dukatija imao na pravcima bila nedostižna za devetostrukog svjetskog šampiona. U borbi za podijum učestvovao je i drugi vozač Dukatija Andrea Janone, ali je on na kraju morao da se zadovolji petim mjestom, iza Horhea Lorenca na Jamahi, koji je uspio da dođe do pravog ritma tek u samom finišu trke.

Poslije dvije trke, u generalnom plasmanu vodi Rosi sa 41 bodom, jednim više od Dovicioza, dok Markez ima 36. Naredna trka Moto GP šampionata vozi se već 19. aprila za Veliku nagradu Argentine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije