Moto sport

Markez odbranio titulu šampiona

Markez odbranio titulu šampiona
Markez odbranio titulu šampiona

VALENSIJA - Španac Mark Markez je na Hondi odbranio titulu svjetskog prvaka u motociklizmu u klasi MotoGP pobijedivši na posljednjoj trci sezone u Valensiji, čime je stigao do rekordne 13. pobjede u 18 trka ove sezone, prenosi HRT.

Markez je oborio rekord Australijanca Mika Duana koji je 1997. ostvario 12. pobjeda u sezoni.

Sjajni 21-ogodišnji Španac je otvorio sezonu s 10 uzastopnih pobjeda, a u idućih 10 trka je još tri puta slavio.

Drugo mjesto u Valensiji osvojio je Italijan Valentino Rosi, dok je treći bio Španac Dani Pedrosa. Markez je slavio sa 362 boda, drugi je Rosi (295), a treći Španac Horhe Lorenco (263).

Za sjajne vijesti u porodici Markez pobrinuo se Markov tri godine mlađi brat Aleks, koji je današnjim trećim mjesto u klasi Moto3 osigurao ukupnu pobjedu. Time su Mark i Aleks postali prva braća s titulama svjetskih šampiona u istoj sezoni. Aleks Markez je pobijedio sa 278 bodova, dva boda više od današnjeg pobjednika Australijanca Džeka Milera.

Australijanac je ove sezone upisao šest pobjeda, Markez tri, ali se Španac još 7 puta penjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja, a Miler još četiri puta.

U klasi Moto2 prvo mjesto u Valensiji osvojio je Švajcarac Tomas Lueti ispred Španca Estevea Rabata i Francuza Johana Zarkoa. U ukupnom poretku prvo mjesto je pripalo Rabatu sa 346 bodova ispred Finca Mike Kalia (289) i Španca Maverika Vinalesa (274).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije