Moto sport

Mercedesu prva kruna

Mercedesu prva kruna
Mercedesu prva kruna

Vozač Mercedesa Luis Hamilton trijumfovao je u nedjelju na prvoj Velikoj nagradi Rusije, na kojoj je njegov tim obezbijedio prvu titulu najboljeg konstruktora u istoriji.

Britanac je na stazi u Olimpijskom parku u Sočiju došao do devete pobjede u ovogodišnjem šampionatu, a 31. u karijeru, u vremenu od 1:31:50.744 sata.

Drugo mjesto, sa 13 sekundi zaostatka, zauzeo je drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valteri Botas u bolidu Vilijamsa.

Prva Velika nagrada Rusije nije pružila mnogo uzbuđenja, ali se pokazala kao istorijska, pošto je Mercedes prvi put kao samostalni tim osvojio titulu među konstruktorima. Njemački proizvođač je bio šampion kao dobavljač motora, najveće uspjehe imao je s Meklarenom, ali je ove godine uspio da prekine dominaciju Red Bula i Renoa. Uoči posljednje tri trke sezone, Mercedes ima 565 bodova, 223 više od Red Bula, a na raspolaganju je još 168 bodova.

Hamilton, koji je pobjednički pehar dobio od predsjednika Rusije Vladimira Putina, u Sočiju je proslavio 31. trijumf u karijeri i tako se po broju pobjeda izjednačio sa sunarodnikom Najdželom Menselom. To ujedno znači da će vozač Mercedesa gotovo izvjesno postati britanski vozač s najviše trijumfa u Formuli 1. Takođe, Hamilton je tako povećao svoju prednost na čelu generalnog plasmana i sada ima 17 bodova više od Rozberga.

Pitanje pobjednika trke u Sočiju praktično je riješeno u prvom krugu, kada je Rozberg oštetio pneumatike i odmah morao u boks, pa prave borbe između njega i Hamiltona nije ni bilo. Britanac je brzo uspio da se odvoji i vozi poprilično mirnu trku, dok je njegov timski kolega uspio da ostane na istom setu pneumatika do samog cilja i domogne se vrijednog drugog mjesta u borbi za titulu.

Najbolji među ostalima bio je Botas, koji je sve dok ga Rozberg nije pretekao bio nekoliko sekundi iza Hamiltona. Iza je slijedio dvojac Meklarena, Dženson Baton i Kevin Magnusen, ispred Fernanda Alonsa u Ferariju i vozača Red Bula Danijela Rikiarda. Osvajače bodova kompletirali su još aktuelni šampion Sebastijan Fetel, Kimi Raikonen u drugom Ferariju i vozač Fors Indije Serhio Peres.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 se nastavlja za tri nedjelje, 2. novembra, Velikom nagradom Sjedinjenih Američkih Država u Ostinu. (Agencije)

 

Poredak vozača

1. L. Hamilton       291

2. N. Rozberg        274

3. D. Rikiardo        199

4. V. Botas            145

5. S. Fetel              143

 

Poredak timova

1. Mercedes          565

2. Red Bul             342

3. Vilijams              216

4. Ferari                 188

5. Meklaren            143

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije