Moto sport

Ne pomaže ni torta pomirenja

Ne pomaže ni torta pomirenja
Ne pomaže ni torta pomirenja

U novoj sezoni Formule 1, u kojoj su uvedene značajne novine, imamo porast direktnih okršaja bolida na stazi, a jednako vatreno je i iza kulisa, jer u ovom trenutku prave pravi rat između najboljih timova.

Uvođenje manjih 1.6 turbo motora okrenulo je naopačke stvari u najbržem cirkusu na svijetu pa trenutno njime gospodari Mercedes, a Red bul, koji je u posljednje četiri godine doslovno gazio rivale, gleda u leđa njemačkom timu.

Ni na testiranjima im nije išlo kako treba, a ni na prve četiri trke nove sezone. Na otvaranju sezone su u rukama imali drugo mjesto Danijela Rikiarda, ali su zaradili kaznu Svjetske automobilističke federacije (FIA) zbog kršenja pravila o potrošnji goriva.

Cijela stvar je završila na sudu, jer se Red bul žalio da je senzor za protok goriva koji je postavila FIA bio neispravan i da su se zbog toga morali uzdati u očitanja protoka goriva koji je davao njihov senzor. FIA je odbacila žalbu Red bula i sve bi se završilo mirno da se nije javio Pol Haris, advokat Mercedesa, koji je rekao da je to bilo flagrantno kršenje pravila i pokušaj izigravanja svih ostalih timova te da su zbog toga zaslužili ne samo tu kaznu nego i dodatnu od zabrane učešća na naredne tri trke.

Mercedesov prijedlog nije usvojen, ali njihove optužbe nisu zaboravljene u Red bulu. Na sudu su bili prisutni i advokati Meklarena, Lotusa, Vilijamsa i Fors Indije, ali su oni "pametno ćutali". Brzo su u Mercedesu shvatili da su brzopleto sebi stvorili neprijetelja pa su brže bolje preko legende Formule 1 Nikija Laude (jedan od čelnika Mercedesovog F1 tima) u Red bul poslali čokoladnu tortu izvinjenja. Ipak, kasno su se sjetili.

"On misli da će sve riješiti s tortom. Kada sljedeći put bude htio da sa nama jede tjesteninu, bolje mu je da obuče pancir", ljutito je poručio savjetnik u Red Bulu Helmut Marko čelniku Mercedesa.

Novu buru najavio je Ron Denis, šef Meklarena koji je kazao da će tužiti Red Bul za "otimanje" dizajnera Dena Felouza. Denis kaže da je Felouz, potpisao ugovor sa Meklarenom i u martu se trebao pojaviti na poslu ali da je odjednom nestao da bi nedugo zatim bio postavljen za šefa aerodinamičkog tima u Red Bulu.

"Ronove optužbe su me razočarale. Branićemo se jer nismo uradili ništa pogrešno ali mislim da je bilo bolje da me je nazavao i da smo to riješili nas dvojica", kazao je direktor Red Bula Kristijan Horner.

Počinje suđenje Eklstonu

Vlasnik Formule 1 Berni Eklston odgovaraće danas pred sudom u Minhenu, zbog optužbi za podmićivanje, za šta mu prijeti zatvorska kazna do deset godina. Ovo suđenje bi 83-godišnjeg Eklstona moglo da košta kraja karijere u Formuli 1 koja mu je donijela bogatstvo koje se mjeri milijardama dolara. Eklston je optužen zbog podmićivanja sa 44 miliona dolara njemačkog bankara Gerharda Gribkovskog, kako bi on dio akcija minhenske banke Bajern LB u F1 od 47 odsto prodao grupi CVC Kapital partners, koja je pod njegovim patronatom. Gribkovski je već proglašen krivim za korupciju i izbjegavanje poreza za šta služi zatvorsku kaznu od osam i po godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije