Moto sport

Neizvjestan oporavak Bjankija

Neizvjestan oporavak Bjankija
Neizvjestan oporavak Bjankija

Cijeli svijet s nestrpljenjem očekuje da čuje šta će biti s vozačem Formule 1 Žilom Bjankijem, a njegova porodica objavila je kakve je tačno povrede glave pretrpio u udesu tokom Velike nagrade Japana.

Njegova porodica potvrdila je da je pretrpio difuznu aksonalnu povredu koja je obično posljedica sila pri velikom ubrzanju, a potom udar u glavu, i koja utiče na nerve u mozgu. Francuz je i dalje na odjeljenju intenzivne njege bolnice u Jokaičiju i njegovo stanje je kritično, ali stabilno.

"Ovo je veoma težak period za našu porodicu, ali poruke podrške koje je Žil dobio širom svijeta su nam malo sve olakšale. I zbog toga svima zahvaljujemo. Bolnica će nastaviti da prati Žilovo stanje i da ga liječi, a dalje informacije o njegovom stanju biće objavljene kada bude vrijeme za to", stoji u saopštenju porodice Bjanki.

Porodica Bjanki je zahvalila predsjedniku Medicinske komisije Svjetske automobilske federacije Žeraru Sejlanu (liječio Mihaela Šumahera) i Alesandru Fratiju, poznatom neurohirurgu, koji su doputovali u Japan. Obojica smatraju da su japanski ljekari napravili sve što su mogli da bi spasili život Bjankiju, a iako se svi nadaju da će se vozač Marusije oporaviti, neki stručnjaci tvrde da su izgledi za potpuni oporavak ipak vrlo mali.

"Šansa da se Žil oporavi postoji, ali činjenica je da je broj pacijenata koji su se oporavili nakon ovakvih povreda jako mali", kaže Edvard Mekintoš, neurohirug iz Londona, a s njim se slaže i neurolog profesor Pankaj Šarma.

"Difuzno aksonalna povreda nastaje nakon teške povrede glave. Mozak nastavlja da radi, ali lobanja ne, nervi se kidaju. Obično su posljedice ovakvih povreda velike, često pacijenti nikad ne dođu svijesti", kaže Šarma.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) naložila je direktoru trka Formule 1 Čarliju Vajtingu da sastavi precizan izvještaj o svim uslovima koji su doveli do nesreće, a koji bi trebalo da bude gotov prije Velike nagrade Rusije u Sočiju predstojećeg vikenda. Mediji su prenijeli da je apsurdno da Vajting sastavlja izvještaj, navodeći da bi upravo on mogao da bude prvi na optuženičkoj klupi ako budu utvrđeni propusti u organizaciji. Do teškog udesa je došlo kada je Bjanki izletio sa staze i bočno udario u dizalicu pored staze koja je iznosila bolid Adrijana Sutila. Ubrzo nakon incidenta trka je prekinuta.

Stric stradao u Le Manu

Žil Bjanki je unuk čuvenog Maura Bjankija, trostrukog prvaka svijeta GT serije. Njegov stric Lusijen je imao 19 trka u Formuli 1, jedan osvojen podijum u Monaku 1968, a te iste godine je slavio i na legendarnoj trci 24 časa Le Mana. Ipak, godinu kasnije na treningu Lusijen je stradao, a njegova pogibija uticala je na to da Mauro odustane od trkanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije