Moto sport

Niko Rozberg slavio na VN Njemačke

Niko Rozberg slavio na VN Njemačke
Niko Rozberg slavio na VN Njemačke

Njemački vozač Niko Rozberg slavio je na desetoj trci šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Njemačke, koja je danas vožena na stazi "Hokenhajm".

Rozbergu je to peta pobjeda u sezoni, druga uzastopna, kojom je učvrstio prvo mjesto u generalnom poretku. Pilot Mercedesa je vodio od početka do kraja veoma uzbudljive trke koju je ipak obilježio njegov timski kolega Luis Hamilton. Britanac je doživio težak udes na subotnjim kvalifikacijama i trebalo je da krene sa 15. mjesta. Međutim, oštećenje bolida je bilo toliko da je morao da zamijeni mjenjač, zbog čega je dobio kaznu od pet mjesta, pa je na kraju startovao sa 20. pozicije. Odvezao je bivši šampion sjajnu trku i na kraju zauzeo treće mjesto, iza Valerija Botasa, vozača Vilijamsa, kojem je to prvi podijum u sezoni.

"Nevjerovatno, fantastično. Pobijedili smo Mercedes fer i pošteno. Sjajna vožnja", rekao je Botas nakon što je odolio Hamiltonu u borbi za drugo mjesto.

Na početku trke opet se desio incident i ponovo je u centru pažnje bio Felipe Masa. Vozač Vilijamsa je startovao sa treće pozicije nešto lošije, pokušavao je da se vrati na prethodnu poziciju, ali je došao u kontakt sa Kevinom Magnusenom i bukvalno se prevrnuo. Srećom, Brazilac je izašao iz bolida bez povreda. Novi incident dogodio se u devetom krugu, kada su se Danijel Kvjat i Serhio Perez dodirnuli pneumaticima i Perez se okrenuo na stazi. Žuta zastava je ponovo istaknuta u 46. krugu kada se bolid Danijela Kvjata zapalio, a mladi Rus je uspio da zaustavi vozilo i bezbjedno izađe iz njega.

Sljedeća trka šampionata F1 vozi se 27. jula za VN Mađarske.

Rezultati VN Njemačke: Niko Rozberg (Mercedes) 1.33:42.914 sata, Valteri Botas (Vilijams) +00:20.789, Luis Hamilton (Mercedes) +00:22.530, Sebastijan Fetel (Red bul) +00:44.014, Fernando Alonso (Ferari), 00:52.467, Danijel Rikiardo (Red bul) +00:52.549, Niko Hulkenberg (Fors Indija) + 01:04.178, Dženson Baton (Meklaren) + 01:24.711, Kevin Magnusen (Meklaren) 1 krug, Serhio Perez (Fors Indija) 1 krug...

Poredak vozača

  • Niko Rozberg 190
  • Luis Hamilton 176
  • Danijel Rikiardo 106
  • Fernando Alonso 97
  • Valteri Botas 91

Poredak konstruktora

  • Mercedes 366
  • Red bul 188
  • Vilijams 121
  • Ferari116
  • Fors Indija 98

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije