Moto sport

Noćna jurnjava ulicama Singapura

Noćna jurnjava ulicama Singapura
Noćna jurnjava ulicama Singapura

Sezona elitnog automobilističkog takmičenja polako ulazi u završnu fazu, a nakon dugog evropskog proljeća i ljeta, slijedi mini azijska turneja, koja počinje ovog vikenda u Singapuru.

Riječ je o jednoj od najatraktivnijih trka Formule 1, koja se vozi ulicama grada pod reflektorima, a staza "Marina bej" u kalendaru je od 2008. godine. Riječ je o trci koja je uvijek bila puna incidenata i izlazaka bezbjednosnog automobila i koja u prošlosti, recimo, nije ležala velikanu Mihaelu Šumaheru, s obzirom na to da se u dva navrata prilično nespretno zakucao u Serhija Pereza i Žan-Erika Vernjea. Staza je duga pet kilometara, a vozači napadaju rekordne 23 krivine, od kojih je prva možda i najlakša pa se ne očekuje haos na samom startu. Ove sezone za dodatnu dramu pobrinuće se smog, koji se nadvio nad gradom nakon velikih požara u Maleziji, ali organizatori se nadaju da to neće uticati na samu trku i da neće biti zdravstvenih problema kod vozača.

Dosad najuspješniji pod reflektorima Singapura bio je Sebastijan Fetel, koji je slavio tri puta, po dva puta pobjednici su bili Fernando Alonso i Luis Hamilton.

Što se favorita za nedjeljnu pobjedu tiče, oni su isti kao i u dosadašnjem dijelu sezone. Mercedes je dominirao u Monaku i trebalo bi i u Singapuru. Dakle, slijedi novi okršaj Luisa Hamiltona i Nike Rozberga, dok će Ferari svoju šansu vrebati iz sjenke.

"Veoma sam uzbuđen što sam ponovo ovdje. Vozi se na odličnoj stazi, nevjerovatna je atmosfera, odličan grad... Ma cijeli događaj je fantastičan. Moj najveći uspjeh u Singapuru je drugo mjesto, tako da se nadam da ću ove godine biti još bolji. Za mene bi bilo veoma važno da trijumfujem. Luis je uradio odličan posao ove godine, a ja sam u pojedinim momentima ostao i bez sreće, posebno na prethodnoj trci, kada mi se pokvario motor, tako da sam tu ostao bez važnih bodova. Moram da nastavim da pritiskam i smanjim razliku", izjavio je Rozberg.

Uoči 13. trke u sezoni, Hamilton je na vrhu generalnog plasmana vozača sa 252 poena, 53 više od Rozberga. Kvalifikacije za VN Singapura su u subotu od 15 časova po našem vremenu, a nedjeljna trka je u standardnom terminu od 14 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije