Moto sport

"Nova pravila će učiniti Formulu 1 spektakularnijom" (FOTO)

"Nova pravila će učiniti Formulu 1 spektakularnijom" (FOTO)
"Nova pravila će učiniti Formulu 1 spektakularnijom" (FOTO)

Bivši australijski vozač Formule 1 Makr Veber smatra da su nova pravila ovog takmičenja dobra, jer će doprinijeti spektakularnosti.

Veber kaže da agresivniji, brži bolidi znače veći spektakl za gledanje, i dodaje da je snaga motora važnija nego ikada zbog povećanog otpora vazduha.

"Vozači će ponovo zarađivati svoj novac i moraće dobro da se oznoje za mjesto na podijumu, što će biti sjajno. Ostvarivaće vremena po krugu koja smo mi imali prije 10 godina. Mislim da će to biti zanimljivije za gledanje. Bolidi će imati više vertikalnog aerodinamičkog pritiska, tako da će snaga biti značajnija nego ikada. Biće potreban snažniji motor nego ikada ranije, zbog širih guma i većeg otpora vazduha. Bolidi postaju teži sa širim gumama, nažalost, jer to će ih nešto usporiti", kaže Australijanac.

Kao jedinu negativnu stranu Veber navodi profil guma.

"Bolidi bi izgledali mnogo bolje da profili guma nisu loši. Smatram da su potrebne gume većih profila. Gume su male u odnosu na sve ostalo. Sve ostalo je dobro, ali nam trebaju veći profili guma", smatra Veber.

Težina bolida uzrok pada brzine

Podaci iz istorije Velike nagrade Španije pokazuju koliko su se stvari promijenile i zašto šefovi Formule 1 žele da se situacija promijeni. Mada vremena pol pozicija nisu značajno pala, brzina u trci je mnogo manja. Kao glavni uzrok tome smatraju se teški bolidi na startu zbog zabrane dosipanja goriva i pneumaticima sa visokim stepenom degradacije, prenosi portal "Motor1.com"

Poređenje brzina ostvarenih na trkama u Španiji između 2007. i 2016. pokazuje da je najbrži uvodni stint imao Kimi Raikonen 2008. u Ferrariju.

Finac je imao sjajan niz krugova nakon restarta – 1 minut 23,035 sekundi, 1 minut 22,934 sekunde, 1 minut 22,703 sekunde, 1 minut 22,947 sekundi.

Prošle godine, vodeći u trci, Danijel Rikardo, u uvodnim krugovima vozeći Red Bull, nakon restarta je imao sljedeća vremena: 1 minut 30,042 sekunde, 1 minut 30,264 sekunde, 1 minut 30,506 sekundi, 1 minut 30,577 sekundi.

Da su se ova dva automobila trkala jedan protiv drugog, Raikonen bi imao prednost od 30 sekundi nakon četiri kruga.

Ovako izgledaju vremena za pol poziciju GP2 i F1, s obzirom na to da je aktuelna konfiguracija staze u Barseloni aktuelna od 2007:

A evo i brzina uvodnih krugova:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije