Moto sport

Nova pravila na trkama formule 1 u Belgiji

Nova pravila na trkama formule 1 u Belgiji
Nova pravila na trkama formule 1 u Belgiji

Nakon četiri sedmice odmora, elitno automobilističko takmičenje vraća se ovog vikenda u pogon na Velikoj nagradi Belgije.

Gotovo da se ne može izdvojiti trka na fantastičnoj stazi "Spa" koja je posljednjih godina bila dosadna. S obzirom na to da se radi o najdužoj i jednoj od najatraktivnijih staza u F1 kalendaru, to nije iznenađenje pa se možemo nadati uzbuđenjima i ove nedjelje.

U Belgiji na snagu stupaju nova pravila i ograničenja na startu. FIA je pooštrila kriterijume, prije svega u vezi sa sistemom starta, koji će učiniti da vozači imaju više uticaja na vlastiti start. Cilj je smanjiti mapiranje motora i startove navođene kompjuterima. Do sada su vozači imali veliku pomoć svojih inženjera, koji su pomagali vozačima prije svega kako da izaberu najbolju poziciju za start, odnosno prilikom postavke kvačila.

Prema novom pravilu, koje kaže da "vozač mora voziti bolid samostalno i bez pomoći", što znači da će komunikacija prije starta biti zabranjena, odnosno da će sva podešavanja na bolidu biti ona prije izlaska iz garaže. Vozači će biti ti koji će odrediti u koji položaj stavljaju kvačilo kako bi prilikom starta bilo što manje proklizavanja. Do sada su vozači uglavnom formacijski krug koristili kako bi "pokupili" određene informacije u vezi sa startom.

Najviše pobjeda na legendarnoj stazi "Spa" ima Mihael Šumaher. Nijemac je šest puta slavio u Ardenima, a i prvu pobjedu u karijeri ostvario je upravo u Belgiji 1992. godine. Ajrton Sena je slavio pet puta, a od aktivnih vozača Kimi Raikonen ima četiri pobjede, dva puta je pobijedio Sebastijan Fetel, a Dženson Baton, Felipa Masa i Danijel Rikijardo po jednom.

"Za ovu stazu vežem neke vrlo lijepe uspomene i sjajno je ponovno se na njoj trkati. Bilo bi sjajno doći do pete pobjede. Obično sam postizao dobre rezultate na Velikoj nagradi Belgije, ali ono što se prije događalo danas mi nije od velike pomoći", rekao je Raikonen.

I Fetel kaže da mu je "Spa" jedna od najdražih staza:

"To je staza prilagođena prirodi koja je okružuje i zato mi je jedna od najdražih u kalendaru. 'Spa' nudi sve oblike krivina, izrazito brze, srednje brze krivine i spore šikane nakon dugih ravnih dijelova. Visinska razlika i nepredvidivi vremenski uslovi dodatni su izazov i zato svi vozači uživaju u trkanju ovdje".

Uoči VN Belgije, vođstvo u generalnom plasmanu ima Mercedesov šampion Luis Hamilton sa 21 bodom više od timskog kolege Nike Rozberga, a 42 od Sebastijana Fetela iz Ferarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije