Moto sport

Nujvil pred velikim slavljem u "bijelom reliju"

Nujvil pred velikim slavljem u "bijelom reliju"
Foto: WRC | Nujvil pred velikim slavljem u "bijelom reliju"

Više puta je odlični Tijeri Nujvil bio na prvom mjestu podijuma, ali nikada na švedskom reliju. Koliko je to važno i priznato, na potpuno specifičnom WRC mitingu, po zaleđenim putevima Švedske i Norveške, govori podatak da su u 66-to godišnjoj istoriji "bijelog relija" samo dva vozača uspjeli da se popnu na najviše mjesto podijuma, Loeb i Ožie.

Već dugo je 29. godišnji Tijeri Nujvil u samom vrhu elitnih majstora. Iza sebe ima 86 WRC takmičenja, 6 pobeda i 27 podijuma, sa 139 najboljih rezultata na specijalnim ispitima. Uknjižio je eto puno uspjeha ali i nevjerovatnih malera koji su ga na samom pragu najljepšeg gurali u odustajanje.

Čini se da je za Nujvila greškama došao kraj, bar kada je riječ o Švedskoj. Do kraja ovog takmičenja preostaju još tri teška ispita, u nedjelju prije podne, sa vrlo delikatnim posljednjim "Power Stage". Kada se vozi maksimalno brzo i to još u ovakvim prilikama sve je moguće, medjutim, stabilnost Nujvila na dosadašnjim ispitima u Švedskoj, držanje liderskog mjesta već poslije trećeg ispita, nagovještavaju veliku pobjedu mladog Belgijanca koji stiče sve veći broj poklonika. 

Svojom dosadašnjom sigurnošću Nujvil je iskreno govoreći potpuno zaslužio prvu veliku pobjedu na severu Evrope. Nadamo se da će izdržati pritisak i otvoriti šampanjac za pobjednika. To je zaista velika stvar, da vozač iz centralnog dijela Evrope pobijedi na terenu nordijaca, koji su od malih nogu naučili da voze po klizavom putu.

U generalnom poretku poslije 16 specijalnih ispita, šestorica vozača mogu biti zadovoljni učinkom. Poslije Nujvila tu je izvanredni Irac Kreg Brin koji je na pragu osvajanja svog drugog podijuma u karijeri. Mikelsen se kao domaćin vjerovatno nadao boljem mjestu od trećeg, ali, ako zadrži tu poziciju napraviće puno. 

Padon je sa četvrtim mjestom uradio dosta, Ostberg sa Citroen-om takodje, a šestoplasirani Esapeka Lapi u sebi prosto vrišti od sreće. Razbija iskusnog timskog kolegu iz Toyota-e, Jari Mati Latvalu, kome nije baš svejedno.

Suninen je takođe radostan a za Tanaka, Ožiea i Evansa ostalo je razočaranje. Nadaju se da će nešto uraditi na "Power Stage" ispitu i osvojiti dodatne bodove, ali i to je baš veliko pitanje. 

Potpuno je deprimiran Kris Mik, em ga je preslišao veteran Kreg Brin, njegov timski drug, em je izletio i izgubio previše vremena. Među timovima će se slaviti u Hyundai-ju, znatno manje u Toyota-i a o razlozima neuspjeha govoriće se i u Foed-u. Tim Citroen-a bi morao da obilježi uspjeh Krega Brina a i Ostberga.

Sutra oko 13 časova znaćemo da li je sreća i dalje pratila Tijeri Nujvila i ko će od elite da zauzme mjesta na podijumu.

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije