Moto sport

Ožije stigao do 4. pobjede u Monaku

Ožije stigao do 4. pobjede u Monaku
Ožije stigao do 4. pobjede u Monaku

Okončan je još jedan Reli Monte Karlo.

Svi su već u centru prijestonice Monaka.

Jedni slave, drugi tuguju i žale zbog slupanih automobila i propuštenih prilika. Svi su razočarni crnom sudbinom koja je bacila tamnu senku na samom početku ove grandiozne priredbe automobilskog sporta. Izgubljen život čovjeka u publici pokraj staze, koji je sasvim sigurno bio strastveni ljubitelj "Rulet relija", mnoge je ostavio bez riječi…

U takmičarskom dijelu je došlo do pravih iznenađenja i neočekivanih momenata. Najveći gubitnik 85. Relija Monte Karlo je Belgijanac Tijeri Nojvil, vozač "hjundaia“ , vice šampion svijeta i as koji je u stvari bio najbrži ovog vikenda – ali i najmalerozniji.

Nojvil je dokazao visok nivo i potpuno je tačno ono što je upravo rekao poznati beogradski automobilista i šampion, Boško Marković, – "On je zvijezda u usponu i njegovo vrijeme tek dolazi“.

Ako se anulira greška Nojvila i prethodni kiks Ožijea, vidi se da je razlika među njima minimalna i da će predstojeća takmičenja u WRC-u donijeti puno neizvjesnosti i ujednačenosti po pitanju konkurencije.

Sebastijen Ožije je sijao na cilju posljednjeg ispita "power stage“, koji je donio dodatne bodove Nojvilu, Leferu, Haninenu, Evansu i Sordu. Pravi poznavaoci relija i oni koji su odavno prepoznali ko je i šta je Sebastijen Ožije, znali su poslije minusa Nojvila, da će četvorostruki prvak svijeta rutinski stići do pobjede a tada je u jednom dahu rekao:

"Presrećan sam zbog ovog uspjeha. To je velika stvar za tim M SPORT. Uspjeli smo da pobijedimo samo poslije mjesec dana priprema. Bilo je veoma teško, hvala cijelom timu za sve…“

Radosni su bili i vozači Toyote, prije svega Latvala, koji je stigao do druge pozicije na podijumu, ali i Haninen, iako je imao previše pehova. Mnogi su vozače Toyote pozicionirali kao skoro autsajdere, pored Hyundaia, Forda i Citroena, a eto, ispalo je sasvim drugačije.

Najviše je razočarao Citroen, prije svega Irac Kris Mik, koji je čak ubrajan u moguće pobjednike. Loš rezultat je malo popravio Kreg Brin, sa prošlogodišnjim modelom DS 3 i odličnim plasmanom na peto mjesto. Čast Hyundai je donekle spasio iskusni Španac Dani Sordo i pozicijom broj četiri u ukupnom poretku.

Kad se malo bolje sagledaju rezultati svih ispita vidi se da je najstandardniji, najmirniji i najbolji u svojoj kategoriji, WRC 2, bio ovoga puta Andreas Mikelsen. Njegova Fabia R5, slabija više od 100 KS od WRC "monstruma“ je klizila kao najmoćnji brod u snježnom i ledenom okeanu Relija Monte Karlo.

Generalni plasman:

1. OŽIJE – „ford fiesta“
2. LATVALA – „tojota“ + 2.15.0
3.TANAK – „ford“ + 2.57.8
4. SORDO – „hjundai“ + 3.35.8
5. BRIN – „sitroen DS3 16″ + 3.47.8
6. EVANS – „ford“ + 6.45.0
7. MIKELSEN ( WRC 2 ) – „škoda“ + 9.32.7
8. KOPECKI ( WRC 2 ) – „škoda“ + 12.58.1 !!!!
9. LEFEVR – „sitroen C3″ + 14.43.8
10. BUFIE – „ford R5″ + 16.09.4

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije