Moto sport

Počinje nova era Ferarija

Počinje nova  era Ferarija
Počinje nova era Ferarija

Predsjednik Ferarija Luka di Montecemolo povlači se s te funkcije poslije više od 20 godina, pišu italijanski mediji. Njega će na tom mjestu zamijeniti prvi čovjek FIAT-a Serđo Markijone.

Ferariju ni ove sezone ne ide najbolje, pa je poslije 13 trka tek četvrti u generlanom plasmanu konstruktora, dok je najbolji vozač ekipe Fernando Alonso peti u generalnom plasmanu.

"Ovo je kraj jedne ere. Odlučio sam da napustim funkciju predsjednika poslije gotovo 23 divne i nezaboravne godine... Ferari je najdivnija kompanija na svijetu i bila je velika privilegija i čast biti njen lider", rekao je Montecemolo.

On će se povući s te funkcije 13. oktobra, nakon obilježavanja 60 godina od kako je kompanija počela prodaju u SAD, saopšteno je iz "FIAT Krajslera", čija je kćerka firma "Ferari". 

"Ne želim da vidim naše vozače na 7. ili 12. mjestu. Vidjeti 'crvene' u ovakvom stanju, s najboljim vozačima, sjajnom infrastrukturom, s inženjerima koji su veoma dobri, vidjeti sve to i onda pomisliti da nismo bili šampioni od 2008. godine... Nisu samo finansijski rezultati važni za Ferari, već i pobjede, a mi se mučimo već šest godina", rekao je Markijone, novi prvi čovjek Ferarija.

Iako je kompanija "Ferari" ekonomski zdrava, tim Formule 1 je daleko od liderske pozicije. Na prošlonedjeljnoj trci u Monci Kimi Raikonen je zauzeo tek deveto mjesto, a Fernando Alonso nije završio trku. Ferari je trenutno četvrti u generalnom plasmanu konstruktora i ima čak 292 boda manje od prvoplasiranog Mercedesa.

Montecemolo je u italijanski tim došao 1973. godine, kao asistent Enca Ferarija. Italijanski tim je s njim na čelu osvojio osam konstruktorskih i šest vozačkih titula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije