Moto sport

Porodica Žila Bjankija tuži Formulu 1

Porodica Žila Bjankija tuži Formulu 1
Porodica Žila Bjankija tuži Formulu 1

Porodica Žila Bjankija započela je tužbu protiv FIA, Formule 1 i ekipe Marusija zbog smrti Francuza poslije Velike nagrade Japana 2014. godine.

Bjanki je preminuo prošlog jula zbog povreda glave koje je zadobio prilikom udesa na Suzuki, nakon što je bolidom udario u kran koji je uklanjao vozilo Adrijana Zutila iz Zaubera.

Iako je zvanični izvještaj FIA oslobodila čelnike F1 krivice i odgovornosti za ovaj tragičan ishod, porodica smatra da su napravljene velike greške.

Poslije nekoliko mjeseci razmatranja, odlučili su da pokrenu tužbu u Velikoj Britaniji protiv komercijalnog dijela F1, vladajućeg tijela i tima Marusija.

"Želimo pravdu za Žila i da se ustanovi istina o odlukama koje su dovele do udesa našeg sina na Velikoj nagradi Japana", rekao je Bjankijev otac Filip.

Advokati porodice Bjanki će tužiti vladajuće tijelo Formule jedan, tim Marusiju za koji je vozio, kao i grupu kompanija koje kontrolišu medijska prava F1.

Porodica vjeruje da su pojedine akcije tuženih doprinijele nesreći.

Kako se navodi u saopštenju, greške su napravljene u "planiranju, vremenu, organizaciji i sprovođenju" trke, koja je, kako tvrde, održana u opasnim uslovima tokom sezone tajfuna u Japanu.

"Smrt Žila Bjankija je mogla da se izbjegne", rekao je jedan od advokata porodice Džulijan Čembrlejn britanskim medijima.

Otac francuskog vozača Filip Bjanki rekao je da porodica želi pravdu i da se utvrdi istina o odlukama koje su dovele do smrti njegovog sina.

"Kao porodica imamo toliko pitanja na koja nismo dobili odgovore i uvjereni smo da je nesreća mogla da se izbjegne da nije napravljeno mnogo grešaka", kazao je Filip Bjanki.

Žil Bjanki je umro 17. jula prošle godine, devet mjeseci poslije sudara u Suzuki. On je bio prvi vozač Formule jedan koji je umro od povreda zadobijenih u trci poslije više od dvije decenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije