Moto sport

Porsche srušio rekord Nirburgringa

Porsche srušio rekord Nirburgringa
Foto: Ilustracija | Porsche srušio rekord Nirburgringa

Porsche je krenuo u pohod na novi rekord na stazi Nordsšlajfe na Nirburgringu sa svojim modelom 919 Hybrid Evo, a vrijeme za koje je taj automobil završio krug, ujedno i novi rekord, je više nego impresivno.

Naime, Porsche 919 Hybrid Evo je krug na legendarnoj stazi završio za samo 5 minuta i 19,546 sekundi, što znači da mu je prosječna brzina na 20,8 kilometara dugačkoj stazi bila 234 km/h.

Za volanom ovog mehaničkog čuda sjedio je Timo Bernhard, koji je sa Porsche-om oborio rekord Stefana Belofa, koji je bio aktuelan čak 35 godina. Naime, Belof je krug na stazi odvozio za 6 minuta i 11,13 sekundi vozeći takođe jedan Porscheov trkački automobil, model 956 C. 

Model 919 Hybrid Evo koji je sada novi rekorder staze Nirburgring je znatno modifikovana verzija modela koji je prošle godine pobijedio na trci "24 časa Le Mana".

Naime, Porsche je unaprijedio aerodinamiku ovog modela tako da on sada proizvodi čak 53% veću silu potiska (downforce), a smanjio je i ukupnu težinu automobila na 849 kilograma, odnosno, on je za 39 kilograma lakši. 

Hibridni pogonski sklop ovog modela razvija 1.160 konjskih snaga, s tim što V4 agregat sa turbo punjačima razvija 710, a elektromotor 433 konjskih snaga.

Tokom aprila koji je za nama, Porshe 919 Hybrid Evo je postavio rekord i na stazi Spa Francorchamps, a za njegovim volanom je tada bio Nil Jani. Tada je na toj stazi srušen rekord koji je postavio Luis Hamilton. 

Sljedeća stanica modela Porsche 919 Hybrid Evo je Goodwood festival brzine koji se održava od 12. do 15. jula. 

(Vrelegume.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije