Moto sport

Raikonen, Ferari i Ferstapen "spasli" šampionat F1

Raikonen, Ferari i Ferstapen "spasli" šampionat F1
Foto: Tanjug/AP | Raikonen, Ferari i Ferstapen "spasli" šampionat F1

Šampionat Formule 1 još je "živ" poslije sjajne trke za Veliku nagrade Sjedinjenih Američkih Država u Ostinu na kojoj je trijumfovao Kimi Raikonen.

Raikonen je ostvario prvi trijumf od povratka u Ferari i onemogućio Luisa Hamiltona da već sada dođe do pete titule u karijeri.

Finac je trku završio ispred heroja Maksa Ferstapena i spomenutog Hamiltona koji nije uspio da napravi dovoljnu razliku u odnosu na prvog pratioca Sebastijana Fetela.

Bilo je mnogo mogućnosti i računica po kojima je Englez mogao do prvog mjesta, ali je zahvaljujući odličnoj taktici Ferarija i izuzetne vožnje Ferstapena "spašen" ovogodišnji šampionat Formule 1 – barem za sada.

Hamilton će vjerovatno osvojiti novu titulu, ali će na nju morati da sačeka makar nedjelju dana i trke u Meksiku.

Iza vođećeg trojca našao se Fetel koji je pretekao Valterija Botasa i osigurao da ne bude već sada otpisan, dok su prvih 10 kompletirali Niko Hulkenberg, Karlos Sains junior, Esteban Okon, Kevin Magnusen i Serhio Peres.

Već u prvom krugu Raikonen je pretekao Hamiltona i zauzeo prvo mjesto, dok je Fetel napravio grešku i poslije kontakta sa Rikardom pao na 13. Rikardo je u međuvremenu odustao, dok je Luisu proradila taktika da rano ode u boks po nove pneumatike.

Vrlo brzo je, poslije odlaska Raikonena na zamjenu guma, stigao na čelo kolone i imao ubjedljivo vođstvo, ali je Ferari napravio dobru taktiku.

Pretpostavili su iz italijanskog giganta da će zbog istrošenosti momak iz Londona morati ponovo do mehaničara, pa su, umjesto na Fetela, sve nade položili na Finca.

Kasnijom zamjenom pneumatika došao je u situaciju da od njega zavisi šampionska titula sve do samog finiša trke.

Za sve to vrijeme Maks Ferstapen se probijao i zaslužio epitet vozača trke jer je startovao sa 18. mjesta, a završio ga na drugom. Dva kruga do kraja suočio se sa strašnim napadom Hamiltona, poslije greške se na sjajan način iskupio i odbio nalet rivala, ne dozvolivši mu da ga pretekne.

Do kraja je Raikonen zadržao vođstvo i došao do prve pobjede poslije 113 trka.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije