Moto sport

Raikonen najstariji u novoj sezoni F1

Raikonen najstariji u novoj sezoni F1
Raikonen najstariji u novoj sezoni F1

ISTANBUL - Nova sezona Formule 1, jedne od najgledanijih sportskih organizacija na svijetu, počinje ovaj vikend trkom za Veliku nagradu Australije.

Piloti će danas na pisti Albert Park u Melburnu početi sa treninzima za prvu veliku nagradu sezone, dok će trka početi u nedelju u 7 sati ujutro.

Nova sezona koja počinje u Australiji, završava se 23. novembra trkom u Abu Dhabiju.

Kako je ranije saopšteno, u novoj sezoni umjesto velikih nagrada Koreje i Indije, u kalendar su ušle i piste u ruskom gradu Sočiju i u austrijskom gradu Spielbergu.

Staza u Spielbergu nakon 11 godina ponovo je ušla u kalendar Formule 1, dok će staza u Sočiju po prvi put biti domaćin ove sportske organizacije.

Od 22 pilota koji će se takmičiti u ovoj sezoni Formule 1, najstariji će biti tridesetpetogodišnji Kimi Raikonen koji će sjediti iza upravljača ekipe Ferarija, dok će najmlađi pilot biti dvadesetogodišnji Danil Kvajt koji će voziti za ekipu Toro Rosoa.

Između ostalog, pilot Vodafone McLaren Mercedesa Dženson Baton će biti najiskusniji pilot ove sezone. Batton je do sada vozio ukupno u 249 trka, dok je Fernando Alonso vozio u 217, a Raikonen u 194.

Od 22 pilota, aktuelni prvak, Sebastian Fetel je najviše (39 puta) osvajao velike nagrade.

U ovoj sezoni, od ukupno 22 vozača pet njih su bivši prvaci svijeta. Sebastian Fetel je to bio četiri, Fernando Alonso dva, Dženson Baton, Kimi Raikonen i Luis Hamilton po jednom.

Zanimljivo je i 14 pilota koji će se boriti za titulu u ovoj sezoni nisu nijednom osvajali niti jednu veliku nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije