Moto sport

Samo punoljetni u Formuli 1

Samo punoljetni u Formuli 1
Samo punoljetni u Formuli 1

Svjetska automobilska federacija objavila je novo bodovanje za obaveznu superlicencu za sve vozače u Formuli 1.

Novo bodovanje je samo jedna od mjera koji će ograničiti broj mladih i neiskusnih vozača koji dolaze u Formulu 1, poslije odluke Toro Rosa da angažuje Maksa Ferstapena, koji je napunio tek 17 godina, za narednu sezonu.

Od sljedeće godine, vozači će morati da budu punoljetni da bi mogli da voze u Formuli 1, kao i da prođu test propisa i da iza sebe imaju barem dvogodišnje iskustvo u nižim kategorijama.

Iz tih propisa se vidi da je baš Ferstapen razlog za promenu pravila, jer pored toga što je maloljetan, mladi Holanđanin ima samo jednu sezonu u jednosjedima.

Po novom bodovanju za superlicencu, vozači moraju da imaju barem 40 bodova tokom perioda od tri godine da bi je dobili. Samo pet šampionata donosi tih 40 bodova, a to su Indikar, Svjetski šampionat izdržljivosti, evropska Formula 3, GP2 serija i buduća Formula 2.

To ujedno znači da bi osvajači GP3 serije i Formule Reno morali da imaju uspjeha i u prethodnim sezonama da bi bili u konkurenciji za superlicencu.

Zanimljivo je da nije bilo nikakvih zvaničnih potvrda o planovima za Formulu 2, ali ta kategorija donosi najveći broj bodova – 60. Treće mjesto u tom šampionatu vrijedi kao titula u Formuli 3, Svjetskom šampionatu izdržljivosti i Indikaru. Za titulu u GP2 seriju dobija se 50 bodova.

Ferstapen je prošle godine bio treći u Formuli 3, što znači da bi dobio samo 20 bodova po novom sistemu. To znači da bi da nema superlicencu morao da se ponovo takmiči u toj kategoriji ili da pređe u GP2 seriju.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 startuje Velikom nagradom Australije 15. marta, piše B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije