Moto sport

Šampion ima najjače adute

Šampion ima najjače adute
Šampion ima najjače adute

Svi timovi Formule 1 imaju svoje adute za sezonu 2015, ali najveći rivali aktuelnog šampiona Mercedesa u Melburn na trku za Veliku nagrade Australije, kojom će u nedjelju biti otvorena 66. sezona najbržeg cirkusa na svijetu, stigli su uvjereni da aktuelni šampion u rukavu ima četiri asa.

Da su u pravu pokazuju i zimski testovi, na kojima je bilo više nego evidentno da novi bolid W06 Hybrid ima potencijal da nastavi u istom smjeru i ritmu kakav mu je u amanet ostavio prošlogodišnji W05.

"Testiranja mi kao vozaču daju samo uvid da li je bolid dobar ili ne na stazi, ali za potpunu sliku njegovog potencijala ipak treba mnogo krugova pod opterećenjem i među protivnicima na stazi, koji čekaju i najmanju grešku. Naporno smo radili tokom zimske pauze i uradili dobar posao", bio je diplomatski odgovor aktuelnog šampiona Luisa Hamiltona na pitanje koliko je ove godine jak Mercedes.

Ipak, bez obzira na "zakopčan" odgovor, prilično je jasno da će "srebrne strijele" i ove godine biti na čelu karavana. Za to mogu da zahvale prvenstveno Mercedesovom motoru, koji je prošle godine bio prevelika prednost na strani njemačkog tima. Njemački gigant je i ove godine napravio odličan pogonski agregat pa je za očekivati novu borbu za čelnu poziciju između timskih kolega na stazi, Hamiltona i Nike Rozberga. Prošle godine je ovaj dvojac zajedno imao 16 pobjeda, Britanac je bio bolji u trkama, a Nijemac na kvalifikacijama. Nema sumnje da je Rozberg željan osvete i gladan pobjedničkih podijuma, samo je pitanje koliko će im tim dozvoliti da se bore na stazi.

Ipak, pitanje nad pitanjima u ovom trenutku u F1 nije koliko je jak Mercedes, već koliko su konkretni oni iza njega. Prvenstveno se tu misli na Red bul i Ferari. Nakon odlaska Sebastijana Fetela u Ferari, "prva violina" je sad Daniel Rikijardo, a leđa će mu čuvati mladi Danil Kvjat. Da je sazrio u svakom smislu Australijanac je pokazao prošle godine, kada je bio jedini koji je prijetio Mercedesovom dvojcu i čak im oteo tri pobjede. Prošlogodišnji bolid "razjarenog bika" nije bio na nivou onih kada su vladali F1 cirkusom prije par godina, a zato je najviše kriv Reno i njegov motor. Francuski prozivođač sada kaže da je ispravio nedostatke iako se na testiranjima nije činilo tako. Bolid RB11 je imao tek sedmo najbrže vrijeme u Barseloni, ali treba imati na umu da nije vozio na supersoft pneumaticima, kojima se ostvaruju najbolja vremena. Četvorostruki šampion (2010 - 2013) krije adute, a to je priznao i sam Rikijardo.

"Ne, nismo pokazali maksimum, kao ni ostali timovi. Samo ću reći da smo u mnogo, mnogo boljoj situaciji nego prošle sezone", kazao je on uz veliki osmijeh.

Međutim, koliko god da su neke stvari jasne kad je u pitanju Mercedes, toliko je mnogo nepoznanica kada je u pitanju slavni Ferari. Imaju strašan vozački tandem, dva šampiona, Kimija Raikonena i Sebastijana Fetela. Doduše, imali su ga i prošle godine, ali je žestoko škripilo ispod haube. Jednostavno, prošlogodišnji bolid je bio daleko ispod nivoa tima koji je jedan od sinonima ovog sporta. Ipak, nade ima za navijače. Novo čedo iz Maranela pod oznakom SF15-T bilo je jedno od pozitivnih iznenađenja na testiranjima, a to je pokazalo i na prvim treninzima u Australiji.

Iz Meklarena su kazali da u ovoj sezoni ne očekuju ništa. Imaju nove motore i to od Honde, koja se vratila u F1 nakon više od 20 godina izbivanja. Slavni dani ovog dvojca iz doba kada su Sena i Prost timu donijeli četiri krune su u ovom trenutku daleko. Honda je jednu godinu u zoastatku što se tiče iskustva sa V6 motorima u F1, a to je bilo i vidljivo na testiranjima, ali i na treninzima u Melburnu. MP4-30 je totalno nepouzdan i više je vremena proveo u rukama mehaničara nego na stazi, a so na ranu je bio i udes Fernanda Alonsa, za koji se priča da je uzrokovan kvarom na bolidu.

Ostatak ekipe, koji čine prošle godine fantastični Vilijams (četvrti u generalnom poretku uz jednu pobjedu), Toro roso, Fors Indija i Lotus, će se boriti za ono što ostane od vodećih, ali neće biti iznenađenja ni ako neko od njih (prvenstveno Vilijams) pomrsi račune najbržem triju. Manof F1 je tu samo da popuni grid i ništa više. Imaju prošlogodišnji bolid Marusije, a novi bi trebalo da bude gotov do juna.

Prvi uvid i to kako se ko spremio i šta može očekivati imaćemo u nedjelju u šest časova ujutro po srednjoevropskom vremenu. Kvalifikacije su u subotu ranije u sedam časova.

 

KLADIONICA

Vozači

Hamilton           1,53

Rozberg           3,75

Rikijardo          19

Fetel     21

Raikonen          26

Botas   29

Alonso41

Masa    67

Baton   67

 

Timovi

Mercedes         1,05

Vilijams            19

Ferari   21

Red bul            29

Meklaren          34

Lotus    201

Toro roso         1501

Sauber2001

Fors Indija        2001

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije