Moto sport

Šest godina bez osmijeha koji je očaravao Moto GP

Šest godina bez osmijeha koji je očaravao Moto GP
Foto: Ilustracija | Šest godina bez osmijeha koji je očaravao Moto GP

Prije tačno šest godina, 23. oktobra 2011. godine staza Sepang u Maleziji je odnijela jednu od najupečatljivijih pojava u Moto GP svijetu – Marka Simončelija.

Simončeli je nastradao u drugom krugu trke. Izgubio je kontrolu nad motorom sudario se sa Kolinom Edvardsom i Valentinom Rosijem.

Rosi je ostao na motoru, Edvards je pao, a Simončeli ostao da leži na stazi.

Na Sepangu crvena zastavica i brza reakcija ljekarske ekipe, ali sat vremena kasnije Moto GP šampionat je ostao bez prepoznatljive frizure i osmijeha 24-godišnjeg Italijana.

Kaciga je spala, a bez nje nije bilo mnogo izgleda da se takav udes preživi. Simončeli je rođen 20. januara 1987. godine. Debitovao je na 125 kubika prije 15 godina, dvije godine je čekao na prvi trijumf, a šest godina poslije debija je osvojio i titulu za Đileru u konkurenciji do 250 kubika 2008. godine.

Šest pobjeda naredne godine i 11 puta na podijumu nije bilo dovoljno za odbranu titule u srednjoj klasi, ali jeste za razmišljanje da se pređe u najjaču klasu u kojoj je dugo vladao njegov sunarodnik i prijatelj Valentino Rosi.

U kraljevskoj klasi je proveo premalo vremena. Debitovao je u Kataru 2010. godine i poginuo u Maleziji naredne godine. Nije uvijek išlo idealno na stazi, ali je Simončeli i nakon pogibije ostavio iza sebe više tragova koji će ga vječito čuvati od zaborava.

Broj 58 sa njegovog Suzukija je povučen iz upotrebe, proglašen je legendom Moto GP, a staza u Mizanu danas nosi ime "Marko Simončeli".

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije