Moto sport

Suzi Vulf: Ovo sam dugo čekala

Suzi Vulf: Ovo sam dugo čekala
Suzi Vulf: Ovo sam dugo čekala

Britanka Suzi Vulf imaće priliku da odradi prvi slobodan trening uoči trke u Silverstonu i kaže da je veoma uzbuđena zbog toga.

Suzi (31) je već testirala bolid Vilijamsa u Silverstonu, a sada će dobiti šansu da vozi cijeli sat i po dug prvi slobodan trening u subotu, što je korak bliže njenom snu - mjestu među vozačima Formule 1.

"Vrlo sam uzbuđena zbog Silverstona. Ovo je ogromna prilika za mene i nešto za šta sam dugo i naporno radila. Ponosna sam što sam dio slavne ekipe kakva je Vilijams. Kao britanska vozačica učestvovati na Velikoj nagradi Britanije je nešto posebno, pogotovo što je ovo 50. jubilarna trka. Ako budemo uspješni, biće veliko slavlje u nedjelju", izjavila je Vulfova.

Ona je otkrila kakve su joj ambicije u nastavku karijere:

"Moj krajnji cilj je da postanem F1 regularna vozačica. Odlučna sam to da ostvarim, ali nemam iluzija. Biće to duga i teška borba, ali uspjeću. Nisam ovdje da bih ispisala istoriju ženskog automobilizma, već ovo radim zbog sebe. Tu sam da bih bila najbrža, a ako to usput inspiriše žene, to je samo pozitivno. Na meni je da se fokusiram i pokušam da budem najbolja i najbrža."

Vulfova dalje naglašava da ženama u automobilizmu nije nimalo lako:

"Postati F1 vozač je ekstremno teško. No, ekipe žele lakše vozače, što ide u korist žena, a i fizički polako dostižemo muškarce. Mislim da bi i marketinški sjajan potez bio dovesti ženu vozača u ekipu."

Britanka ističe da već ima povjerenje ostalih F1 vozača.

"Ljudima nije jasno koliko je fizički naporna F1. Ako previše pomjeriš glavu jedan milimetar lijevo ili desno može doći do lomljenja vrata. No, dokazala sam svoju snagu i izdržljivost i tu sam ravnopravna s muškarcima. Moraću još napornije da radim da bih došla među njih, ali poštovanje drugih vozača već sam pridobila", zaključila je Suzi Vulf, koja je udata za prvog čovjeka ekipe Mercedesa Tota Vulfa.

Vulfova će biti prva žena u zvaničnom F1 programu još od Brazila 1992. godine, kada Đovana Amati nije uspjela da se kvalifikuje za trku u Interlagosu. Posljednja žena koja je učestvovao na F1 trci bila je Lela Lombardi 1976. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije