Moto sport

Sve promjene u novoj F1 sezoni

Sve promjene u novoj F1 sezoni
Foto: Ilustracija | Sve promjene u novoj F1 sezoni

Posljednih dana svjetski mediji raspisali su se o najavi kako u Formuli 1 od sljedeće sezone više neće biti grid djevojaka, ali ta kozmetička promjena samo je jedna od onih koje nas očekuju u 2018.

Nakon velike promjene tehničkog pravilnika za 2017., Formula 1 2018. ne donosi ni blizu toliko promjena, ali neke od njih biće itekako uočljive.

Tehnički pravilnik

Zabranjena T-krila i peraja koje dijele pokrov motora

Timovi su 2017. koristile rupu u tehničkom pravilniku koja je dozvoljavala korištenje 750 mm širokih T-krila ispred zadnjeg krila, a tokom sezone složenost tih krila postajala je sve veća i veća.

Takođe, ponovno su se koristile i peraje koje dužinski dijele pokrov motora, a koje su služile kako bi zadnje krilo bolje funkcionisalo, ali od 2018. dimenzije tih peraja biće daleko skromnije.

Obavezno korištenje halo zaštite

Vizuelno definitivno najveća promjena na F1 bolidima 2018. Svi bolidi moraće biti opremljeni sistemom halo zaštite vozačeve glave koja bi trebala poboljšati sigurnost u situacijama kad vozačevoj glavi prijete leteći objekti poput guma ili komada bolida.

Iako je dizajn halo sistema određen pravilima, timovi će smjeti koristiti vlastite verzije aerodinamičkih pokrova koji će pomoći usmjeriti vazdušnu struju prema usisniku zraka iznad vozačeve glave.

Povećanje minimalne težine

Zbog halo zaštite ukupna minimalna težina bolida s vozačem porasla je za 6 kg, na ukupno 734 kg, ali halo sustav bolid će otežati i do 14 kg što će timovima otežati spuštanje težine ispod granice kako bi balastom dopunili težinu do minimalnih 734 kg.

Formula 1 2019. razmatra uvesti minimalnu težinu od 80 kg za vozača i njegovo sjedalo koje će na posebno smještenom mjestu po potrebi imati balast kako bi se vozačeva težina sa sjedalom nadopunila do 80 kg.

Zabranjeni sistemi trapa koji utiču na aerodinamiku

Neki timovi poput Red Bulla i Ferrarija 2017.  koristili su pametne sisteme prednjeg trapa koji su omogućavali promjenu visine od tla zavisno o uglu zakretanja upravljača.

FIA je takve sisteme odlučila zabraniti zbog uticaja koji imaju na aerodinamičke performanse bolida.

Sportski pravilnik

Tri pogonske jedinice po vozaču

Kako bi se pogonske jedinice učinile još pouzdanijima i kako bi se smanjili troškovi, vozači će 2018. smjeti koristiti po samo tri motora, tri MGU-H i tri turbo punjača, ali i samo dva MGU-K, dva spremnika energije i dvije kontrole elektronike u cijeloj sezoni od 21 utrku.

Promjena bi mogla ići na ruku Mercedesu koji ima uvjerljivo najpouzdaniju pogonsku jedinicu, a  ekipe će zbog ove promjene imati samo dvije prilike za uvođenje novih specifikacija (osim ako se ne odluče prekršiti dozvoljeni broj komponenti i prihvatiti kaznu).

Pojednostavljen sistem kazni za promjenu elemenata pogonskih jedinica

Svaki vozač koji na nekoj utrci dobije 15 ili više mjesta kazne startaće utrku sa kraja poretka, a ukoliko ih više dobije istu kaznu, poredaće ih se po redoslijedu kojim su dobili kaznu.

Šira paleta komponenti guma za suvo

Pirelli je za 2018. proširio paletu guma za suvo koja će sad imati čak sedam različitih guma, a nove komponente su super hard i hyper soft.

Italijanski proizvođač želi veću fleksibilnost prilikom odabira komponenti za pojedinu utrku, a na svakoj utrci vozači će na raspolaganju i dalje imati tri komponente te će i dalje sami birati 10 komponenti, dok će im jedan set najmekše komponente za Q3 i po jedan set preostalih dvaju komponenti i dalje biti dodijeljeni automatski (ukupno 13 setova guma za suvo po vikendu).

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije