Moto sport

Svijet Formule 1 tuguje nakon smrti Žila Bjankija

Svijet Formule 1 tuguje nakon smrti Žila Bjankija
Svijet Formule 1 tuguje nakon smrti Žila Bjankija

Nakon tragične smrti Žila Bjankija ponovo se potegnulo pitanje odgovornosti za nesreću, koja se dogodila u oktobru prošle godine u Suzuki, a Berni Eklston smatra da je potrebno učiniti sve kako se ništa slično ne bi ponovilo.

Svijet Formule 1 tuguje nakon vijesti o smrti Žila Bjankija. Mladi 25-godišnji francuski vozač prošlog oktobra se po kišnim uslovima u Suzuki zabio pod traktor dizalicu, koja je potpuno uništila njegov bolid Marusije, a veliki talenat pritom je zadobio teške povrede glave. Borba za život trajala je punih devet mjeseci, ali iz bolnice u rodnoj Nici u subotu je stigla loša vijest - Bjanki je preminuo.

Kolege vozači oprostili su se biranim riječima od čovjeka koji je mogao da bude buduća zvijezda Ferarija, a ostaće u sjećanju kako je trci u Monte Karlu 2014. godine, samo dvadesetak kilometara udaljenoj od rodnog grada, u očajnom bolidu stigao do devetog mjesta i tako ostvario jedine bodove u istoriji ove slabašne ekipe.

Smrt Bjankija prva je na stazi tokom F1 vikenda još od Imole 1994. godine i Ajrtona Sene. Okolnosti u kojima se dogodila bile su izuzetno teške i pitanje odgovornosti za nju ponovo je postala tema u Formuli 1. Istraga FIA rekla je da je vozač najveći krivac zbog neprilagođene brzine uslovima na stazi i žutim zastavicama koje su pokazivane, što je razljutilo Bjankijevu porodicu. Međutim, kako god bilo, sada je najvažnije spriječiti sličan incident.

"Nedostajaće nam veoma talentovan vozač i zaista dobra osoba. Ne smijemo dopustiti da se ovako nešto više ikad dogodi", izjavio je juče Berni Eklston, vlasnik Formule 1.

U 2015. godini FIA je uvela "virtuelni" sigurnosni automobil, pri kojem vozači moraju da smanje brzinu na opasnim mjestima poput onog koje je Bjankiju oduzelo život. Takođe, na izlazak dizalice na stazu puno se ozbiljnije gleda, pa rukovodstvo trka odmah prekida trkanje u sličnim situacijama onoj iz Suzuke prošle godine. To su prvi napravljeni koraci, a smrt Žila Bjankija sigurno će dovesti do novih sastanaka i traženja rješenja kako povećati bezbjednost vozača.

Bjanki, čiji je stric Lusijen bio velika zvijezda F1 tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, bio je uzdanica Ferarijeve akademije, te šampion francuske Formule Reno i evropske Formule 3. U F1 prvu šansu dobio je u Fors Indiji kao treći vozač, da bi debi u šampionatu imao u Marusiji 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije