Moto sport

Svjetski prvak podržao Sarajevo, predstavljen novi bolid Formule E

Svjetski prvak podržao Sarajevo, predstavljen novi bolid Formule E
Foto: N.N. | Svjetski prvak podržao Sarajevo, predstavljen novi bolid Formule E

Fantastično bi bilo da Sarajevo bude domaćin trke Formule E, rekao je ovo aktuelni prvak Formule E Žan Erik Vern, koji je danas u Sarajevu podržao potencijalno domaćinstvo Sarajeva za održavanje ove trke.

On je zajedno sa direktorom kompanije „Techeetah” koja prizvodi električna vozila Edmundom Čuom, koji je ujedno i član Uprave Mančester Sitija, te gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i Samirom Cerićem iz kompanije „Sarajevo Sports International“, koji je incijator ove ideje izrazio optimizam da će se 2020. godine na ulicama Sarajeva voziti trka Formule E.

“Nadam se da ćemo prilično ambiciozan projekat kakav je ovaj uspjeti realizovati. Želimo grad Sarajevo pozicionirati na mapu svjestkih gradova koji će organizovati velike događaje, a jedan od takvih je trka Formule E koju naš grad pokušava realizovati sve u cilju promocije jednog takvog događaja. Vjerujem da ćemo uspjeti u našim nastojanjima i da će se Sarajevo naći na listi svjetstkih gradova i da ćemo u ljeto 2020. imati trku Formule E“, rekao je Skaka.

Šampion, Formule E Žan Erik Vern je istakao zadovoljstvo što je po prvi put stigao u Sarajevo i naglasio koliko bi bilo značajno da Sarajevo uđe u krug potencijalnih organizatora jednog ovakvog događaja.

“Vožnja u gradskim uslovima je jako izazovna. Ja sam imao priliku da mi se pokaže dio rute na kojima bi se potencijalno održala ova trka i moram reći da sam impresioniran onim što sam vidio, kao i samim gradom. Dobivanje trke postavilo bi Sarajevo na isti nivo kao i ostale gradove u kojima se održavaju trke (Hong, Kong, Pariz, Njujork...). Zato mislim da bi bilo dobro da do toga dođe. Ja ću lično učiniti koliko je u mojoj moći da pomognem da se i dalje promoviše ova incijativa“, istakao je Vern.

Cerić, koji je jedan od najzaslužnijih zašto se danas priča o ovakvoj ideji naglasio je da vjeruje bi jedan ovakav događaj mogao da pozicionira Sarajevo na svjetsku mapu.

“Oko Formule E se okreću velike tehnološke inovacije. Jedna ovakva trka će omogučiti gradu, državi i regiji velike tehnološke investicije i ovo je velika prilika da BiH ugosti jednu od najvećih sportskih manifestcija na svijetu“, izjavio je Cerić.

Dolazak Verna i Čua je prvi korak kako bi Sarajevo formalno i pravno dobilo status kandidata za održavanje trke Formule E 2020. godine. Inače, danas je održna zvanična prezentacija bolida nove generacije Formule E “Techeetah” koji je viceprvak u konkurenciji konstruktora. Za ovu ekipu vozi i aktuelni prvak Žan Erik Vern.

“Bolid Techeetaha, pravo tehnološko čudo zvaničnog naziva DS E-TENSE FE19, će se takmičiti u petoj sezoni Formule E koja starta idućeg mjeseca u Saudijskoj Arabiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije