Moto sport

U bankrot da ne plate liječenje?

U bankrot da ne plate liječenje?
U bankrot da ne plate liječenje?

I dok se Marusija bori da pronađe novac da se 15. marta pojavi na startu trke Formule 1 za Veliku nagradu Australije, pojedinim svjetskim medijima odjeknula je tvrdnja da je anglo-ruski tim namjerno otišao u stečaj kako ne bi morao da plati visoke troškove liječenja nastradalog vozača Žila Bjankija.

Informaciju u koju je teško povjerovati plasirao je portal Thestar.com, koji je online izdanje štampanog "Toronto Stara", a u kojem se navodi da je račun za Bjankijevo liječenje, prvo u Japanu a sada i u Francuskoj, došao u nezgodno vrijeme za tim koji se zbog besparice povukao iz trka i prije kraja sezone. Marusija je ostala dužna Ferariju za isporučene motore i sve je govorilo da su šanse da nastupe u novoj sezoni minimalne. Ipak, nešto se izgleda promijenilo jer su odjednom iz ovog tima počele da stižu najave kako će zatvoriti finansijsku konstrukciju i spremiti bolid za trku u Melburnu.

"I ovaj preokret je sumnjiv. Možda je došlo do nekog dogovora, možda ih je Ferari pogurao da se vrate na stazu zbog isporuke motora vrijednih milione", naveo je novinar kanadskog lista.

Spekuliše se da je tim koji bi u ovoj sezoni trebalo da se zove Manor gran pri iz stečaja izašao i zato što žele da pokupe 25 miliona dolara koji su nagrada od Formule 1 za osvojeno deveto mjesto u konkurenciji konstruktora. Taj novac će dobiti samo ako se pojave 15. marta na startu trke, pa su zatražili od timova dopuštenje da voze prošlogodišnji bolid. To su opravdali rekavši da žele više vremena da 2016. konstruišu puno bolji bolid, ali im taj zahtjev nije dobio zeleno svjetlo.

Kako sada stvari stoje, na startu nove sezone Formule 1 u martu vjerovatno će se naći samo devet timova (18 bolida) pošto ni Keterhem nije uspio da pronađe novac pa je krenuo u rasprodaju imovine.

Žil Bjanki se mjesecima oporavlja od teškog sudara koji je doživio na trci u Japanu u oktobru prošle godine, kada je pri teškim uslovima na stazi zbog jake kiše izletio i zabio se u dizalicu. Dugo je bio u vještačkoj komi zbog teških povreda glave, ali je izišao i polako se oporavlja. U međuvremenu je prebačen u Francusku i za njega se brine tim ljekara u Nici.

Denis: Alonso je mnogo zreliji

Nakon svađe 2007. godine činilo se da Meklaren i Fernando Alonso nikad više neće sarađivati, ali život piše čudne priče i osam godina kasnije evo ih ponovo zajedno. Šef britanskog tima Ron Denis rekao je da je zreliji i "blaži" španski vozač ključ uspjeha tima, koji će ponovo biti na Hondinim motorima ove sezone.

"On je došao ovdje i nije tražio ništa, nikakve garancije, nije tražio da bude prvi vozač. Ono što mogu da kažem iz ovih nekoliko nedjelja je da je mnogo zreliji i opušteniji nego prvi put kad je bio ovdje. Mnogo je lakše sarađivati s njim, potpuna suprotnost onom Alonsu kojeg sam poznavao", rekao je Denis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije